Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkteaterns chef död

Kurt Nylander, chef för Folkteatern, avled i tisdags. Sorgen är förstås stor på teatern.

Annons

– Kurts hastiga bortgång är en stor förlust för Folkteatern och för hela Teatersverige. Han hade en makalös förmåga att göra något stort och viktigt av en liten länsteater, säger Marcus Hellsten, biträdande teaterchef.

– Kurt var den mest kärleksfulle och omsorgsfulle chef man kan tänka sig. Så långt han kunde såg han till att alla hade en så bra arbetssituation som möjligt. Genom sin noggrannhet med teaterns administration och ekonomi gav han oss en absolut trygghet och uppmuntrade oss att våga ta oss an de stora konstnärliga utmaningar som Folkteatern gjort genom åren, säger Michael Cocke, konstnärlig ledare på Folkteatern.

Kurt Nylander växte upp i Bräcke, lämnade Jämtland för att flytta ner till Landskrona och arbeta på Skånska Teatern med Peter Oskarson. 1982 kom han till Gävle för att tillsammans med Oskarson starta Folkteatern i Gävleborg. Kurt Nylander var länge biträdande chef på teatern men tog över chefskapet när Peter Oskarson såg sig tvingad att avgå i december 2005.

I en intervju i Svenska Dagbladet förra året kommenterade Kurt Nylander detta så här:

– Det var jättetrist när Peter försvann, men samtidigt fick vi ta ansvar själva. Landstinget lyfte bort tre miljoner kronor i anslag, vilket fick till följd att vi tvingades avskeda elva personer. Det är konstigt men när något sådant här händer kan det också svetsa samman gruppen. Det tycker jag nog är vad som har hänt under de senaste sex sju åren. Det finns en enorm ansvarskänsla på teatern i dag, som kanske inte fanns i lika hög grad tidigare.

Kurt Nylander var även under flera år knuten till Helsingegården i Järvsö och Orionteatern i Stockholm. Den senaste tiden har han varit djupt engagerad i den stundande uppsättningen av Faust på Folkteatern i Gävleborg.

Kurt Nylander blev 59 år gammal.

Annons