Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För dålig städning på Gävle sjukhus

Sjukhuset i Gävle städas fem gånger i veckan.


Det är inte tillräckligt.


Både smittskyddsläkaren och Länsservice, som ansvarar för städningen, vill ha en utökning.

När läkaren Björn Bragée själv blev patient och vårdades på Danderyds sjukhus slog han larm om smutsig sjukhusmiljö, något som uppmärksammats i riksmedia under de senaste dagarna.

I Gävle har frågan varit aktuell tidigare.

Landstingspolitikern Inger Landberg, c, har fått många påringningar från upprörda patienter.

– Det har främst handlat om att det är lortigt på toaletterna. När det gäller akutmottagningen har jag fått höra om blod på golvet, diarréer som stänkt och så vidare, säger hon.

I oktober begärde hon ett svar från landstingets ledning om krav och ansvar när det gäller toalettstädningen.

Enligt detta har chefen för respektive enhet ansvaret för att kravet på god hygienisk standard är uppfyllt. Toaletterna på vårdavdelningarna städas en gång om dagen, fem dagar i veckan.

– Vi vill helst ha städning sju dagar i veckan. I de lokaler där det finns patienter dagligen märks det självklart om man inte städar varje dag, säger hygiensjuksköterskan Anita Johansson.

Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo är inte heller tillfreds med omfattningen på lokalvården. Det finns ett klart samband mellan städning och risken för spridning av såväl behandlingsbara bakterier och virus som motståndskraftiga bakterier.

– Många som använder toaletterna är trötta och svaga. De kanske har svårt att se och upptäcker inte att det är avföring på handtaget eller kranen, säger han.

Margareta Pantzare är en av verksamhetscheferna inom Länsservice, som sköter städningen på uppdrag av landstingets olika divisioner.

Enligt henne tar det ungefär åtta timmar att städa en normalstor avdelning i dag.

– Vi har färre medarbetare nu än tidigare, men å andra sidan har städmetoderna utvecklats.

Margareta Pantzare håller med om att det finns behov av städning sju dagar i veckan i lokaler där det vistas patienter varje dag.

– Det vore önskvärt, och vi har lämnat in en uträkning av vad det skulle innebära för merkostnad, säger hon.

I dag kostar sjukhusstädningen i Gävleborg ungefär 40 miljoner kronor per år. En utökning med två dagar i veckan skulle gå på ytterligare 4 miljoner kronor årligen.

De olika divisionerna har separata avtal med Länsservice, och var och en av dem avgör hur mycket städning som ska utföras.

– Det här är ingen politisk fråga, säger landstingsrådet Tommy Berger, s.