Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För Deeka Abdi är burkinin lösningen

Allt fler kvinnor väljer att bada med kläderna på i badhusen i Gävle och Sandviken. Anledningen är att vissa nysvenska kvinnor inte vill visa sig i vanliga baddräkter eller bikini.

Men numera finns det en lösning och den heter burkini, ett heltäckande badplagg, som kan lösa många badproblem för muslimska kvinnor.

– Den är skön, man känner sig fri och kan röra sig fritt, säger Deeka Abdi, 34, som är iklädd en burkini.

Det fina, varma sommarvädret lockar allt fler att bada. För vissa muslimska tjejer är det otänkbart att ta på sig en baddräkt i allmänna badplatser eller badhus eftersom deras tolkning av religion inte tillåter det. Alternativet är antingen att låta bli att bada eller att bada med vanliga kläder.

– För oss muslimer är det förbjudet för kvinnan att visa sina behag för andra män än sina närmaste som till exempel sin man, pappa och bröder. Håret kan attrahera män och därför täcker kvinnan det, säger Halima Hussein, 19 år.

Deeka Abdi och Halima Hussein är från Somalia och har samma religion och kulturtillhörighet. Båda tjejerna tycker att det är olämpligt att iklädd baddräkt bada där män och kvinnor badar i samma bassäng.

– Jag tycker att om man ska bada då ska man känna sig ett med vattnet, och eftersom jag inte vill ha bikini på mig på badhuset låter jag bli att gå och bada. Jag tycker att det är obehagligt att bada med kläderna på, man blir tung och har inte lika kul, säger Halima Hussein som har testat att bada med kläderna på.

Deeka besöker Fjärran Höjder minst en gång i veckan med sina barn. Även hon tycker att det är obehagligt att bada med kläderna på, men ändå är det bättre än att inte bada alls.

– Ibland är man tvungen att följa med sina barn till badhuset och bada, säger hon.

Fjärran Höjderbadet har nu funnit en lösning till problemet, lösningen kallas för burkini, en heltäckande baddräkt för muslimska kvinnor som täcker kroppen från topp till tå.

Deeka Abdi har köpt en burkini och hon tycker att den är en perfekt uppfinning.

– Men jag vet många som ändå inte vill ha burkini för att de tycker att den är för tajt och visar mycket av kroppen. De badar hellre med kläder, säger hon.

Halima Hussein vill inte använda burkini.

– Den är tajt och sitter åt på kroppen och visar ändå mycket. Den måste kännas obekväm, jag har inte provat den och kommer aldrig att göra heller, säger hon.