Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För dyrt för Saab – men inte för Sandvik

World Trade Center i centrala Stockholm, dit Sandviks huvudkontor flyttar i höst, blev för dyrt för försvars- och säkerhetsföretaget Saab.

– Vi fick bättre lokaler till bättre pris, säger Karin Walka, informatör vid Saabs presstjänst, om skälen till flytten.

I februari flyttade Saabs koncernledning från skrapan vid Centralstationen till lokaler vid Alviks torg, en liten bit från Bromma flygplats.

– Vi kan utnyttja ytorna bättre. I World Trade Center var det mer splittrat. Lokalerna var lite speciella med olika trappuppgångar, säger Karin Walka.

Hon vill inte säga hur mycket Saab sparar men medger att det handlar om ”ett antal miljoner kronor”.

Ett 70-tal personer jobbar på Saabs huvudkontor som i flera år huserat i centrala Stockholm. Den operativa verksamheten finns dels i Linköping, där bolaget har sitt säte, dels på flera andra ställen, som Järfälla, Göteborg och Arboga.

Sandviks huvudkontor med ett 50-tal personer och ytterligare något tiotal som hör till olika affärsområden flyttar in i World Trade Center i höst, troligen i oktober. Till dess ska lokalerna rustas och byggas om.

Sandvik har inte velat avslöja hyreskostnaden. Troligen är den runt 10 miljoner kronor eller strax däröver.

Tidningen Fastighetsvärlden berättade nyligen att nytecknade kontrakt i centrala Stockholm snittar på 4 700 kronor per kvadratmeter. Om det också gäller för Sandviks nyrenoverade lokaler så skulle hyran bli knappt 12 miljoner kronor om året.