Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För Emma Norelius var det aldrig någon tvekan att ta över släktgården: "Jag blir rotlös utan den"

I tre år har Emma Norelius bott på sin släktgård i Häckelsäng i Bergby tillsammans med sin make Jonathan Rosell – men gårdens allra pampigaste hus har stått obebott och i det närmaste orört i 30 år. Nu ska det bli ändring på det.
I våras fick paret hjälp av SVT:s "Det sitter i väggarna" att komma igång och på tisdagskvällen sänds avsnittet i säsongspremiären av programmet.

Annons

Se ett klipp från SVT från kvällens program:

I SVT:s "Det sitter i väggarna" hjälper historikern Christopher O'Regan och byggnadsantikvarien Erika Åberg människor till att veta mer om sina gamla hus och ger tips om hur husen bäst bevaras. Programmet prisades nyligen i formattävlingen Eurovision Creative Forum. I höstens säsongspremiär besöker programledarna Bergby, hemmaplan för Erika Åberg som är från Gästrikland. Där träffar de Emma Norelius och Jonathan Rosell på Emmas släktgård i Häckelsäng.

Emma Norelius beskriver känslan som "pirrig" inför att programmet ska visas. Hon har bemötts med mycket nyfikenhet från Bergbybor speciellt.

Emma Norelius med maken Jonathan Rosell.

– Det är många bekanta och många människor från bygden som undrar. Men det känns bara positivt. TV-teamet, Erika och Christopher var hur trevliga som helst, det är ju en situation man inte är van vid med alla tv-kameror men de fick det att kännas helt naturligt, berättar hon.

LÄS MER: Erika Åberg från Gävle blir ny husexpert i SVT

Inspelningen skedde i april tidigare i år.

– Inte den finaste perioden på året, kanske den fulaste till och med. Men jag hoppas det ser bra ut ändå, säger Emma Norelius.

För tre år sedan flyttade familjen till gården men det pampigaste huset har varit obebott i 30 år. Det kallas "Britas hus" och det är det huset som är i fokus under programmet. Det var Brita Norelius som senast bodde i huset innan hon 1985 drabbades av en stroke och behövde flytta till ett ålderdomshem.

Britas hus i Häckelsäng i Bergby. Huset byggdes 1895 men Emma Norelius släkt har funnits på platsen sedan mitten av 1600-talet.

Att ta över en gammal släktgård kan kanske kännas som en tung börda för många. För Emma Norelius har det dock aldrig varit någon tvekan, huset är hennes drömhem.

– Jag skulle inte kunna köpa hus någon annanstans och sedan bli kvar där, jag skulle känna mig rotlös. Jag har för starka band till den här gården och kan inte låta den bli förstörd. Någon måste ta hand om den och jag känner att det är mitt kall, förklarar hon.

Emma Norelius berättar att de flyttat runt mycket, de tre åren som de nu tillbringat på gården är rekord. Faktum är att paret var på väg att flytta till Göteborg för tre år sedan. Då var det maken Jonathan Rosell, som är från Göteborg ursprungligen, som satte stopp.

– Han sa till mig att han trivdes i Gävle, att det var en lagom stor stad att bo och jobba i och då tänkte jag direkt "Nu flyttar vi hem". Ska jag bo någonstans så är det där.

Att hon sökte in till "Det sitter i väggarna" var helt enkelt för att veta mer om huset för att kunna förvalta arvet på rätt sätt. Huset är fullt med gamla foton på släktingar och det kändes viktigt för Emma att veta vilka de var. Nu vet hon mycket mer om "Britas hus".

– Det känns jättebra nu. Det var inte för att få vara med i tv som jag sökte. Jag ville veta var släktens gård låg från hela början och vilka alla foton föreställer. Det känns som att de sista pusselbitarna är på plats.

Och restaureringen?

– Den är i full gång. Ett steg i taget, säger Emma Norelius.

"Det sitter i väggarna" har säsongspremiär på tisdag 1 november på SVT 1 klockan 20.00.

Programledarna Christopher O'Regan och Erika Åberg. Erika Åberg är, som säkert är bekant vid det här laget, från Gästrikland.