Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För framtiden i Gävleborg

Gävleborg har enorma rikedomar av natur, kultur, mångfald och öppenhet. Människorna i Gävleborg är kreativa, uppfinningsrika och kunniga. Vi har en världsledande industri, som med sina export- intäkter utgör en av grundstenarna till hela landets välfärdsbygge. Energi, miljöteknik, IT och upp- levelsenäring är några av de nya näringarna som skapar möjligheter att ligga i framkant. I Gävleborg ser vi det möjliga.

Regeringen har gett oss, landshövdingen och ordföranden i regionstyrelsen, uppdraget att samordna samhällets insatser för att motverka de negativa följderna av höstens snabba konjunkturnedgång. Vi ser detta som ett utvecklingsuppdrag där alla goda krafter ska samverka.

Under den här veckan har vi träffat många människor i Gävleborg: kommunernas ledningar, företrädare för närings- livet, fackliga organisationer, representanter för statliga myndigheter. Vi har fått en bild av läget i Gävleborg. Många rapporter om varsel har gått in till arbetsförmedlingen och kommunerna ser att fler är på väg. Det är en bekymmersam situation, framför allt för de människor som oroar sig för sin och sin familjs framtid. Men vi ser också något annat – vi ser ett län med mycket stora möjligheter och de möjligheterna vill vi bevara och utveckla för framtiden. Den här optimismen och framtidstron delar vi med många.

Vi har en högproduktiv och i många fall världsledande industri. När konjunkturen vänder vill vi vara beredda. Det här kräver att ungdomar utbildas för arbete och ges möjlighet att bo kvar och se positivt på framtiden. Gymnasieskola, yrkeshögskola, KY-utbildning och lärlingsutbildning är verktyg för den utvecklingen.

Våra vägar, järnvägar och Gävle hamn är nödvändiga förutsättningar för tillväxt och välfärd. Nu är tidpunkten att förbättra denna infrastruktur. Vi vill se att staten kan tidigarelägger planerade investeringar. Kommunerna måste ges ekonomisk stabilitet för att kunna genomföra sina investeringsplaner.

Kommunerna i länet står inför stora uppgifter. En lågkonjunktur innebär att skatteunderlaget sviktar. Samtidigt ökar trycket på kommunernas välfärdsfunktioner. Statens bidrag till kommunerna ska räknas upp och värdesäkras. Det är viktigt för alla enskilda människor men också för demokratin och trovärdigheten i vårt samhälle att den lokala demokratiska nivån kan agera med beslutsamhet och självförtroende.

Högskolan ger alla i regionen tillgång till utbildning och kompetenshöjning. Högskolan måste garanteras resurser för att ungdomarna i den stora årskull som nu lämnar våra gymnasier ska kunna välja den utbildning som ger dem de bästa förutsättningarna för framtiden.

Länsstyrelsen och Region Gävleborg disponerar de regionala utvecklingsmedlen. Nu är rätt tid att fördubbla dessa för att tillsammans med EU:s fonder skynda på nödvändig utveckling.

Barbro Holmberg,

landshövding Gävleborg

Per-Olof Svensson,

regionstyrelsens ordförande Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel