Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För hundarna är jägarna farligare än vargarna

Under jakten lever hundarna farligt. När de springer lösa riskerar de att attackeras av varg. Gävleborg är det län där näst flest hundar vargdödades förra året. Men fler blir av misstag skjutna av jägarna själva.

Förra året angreps 21 hundar av vargar i landet. Bara en hund överlevde.

I Gävleborg dödades sex hundar efter att ha attackerats av varg. Det är den högsta siffran i landet, näst efter Dalarna.

– Det beror på att det finns jämförelsevis många vargrevir här, säger Sofia Ageheim, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

För vargar är hundar konkurrenter, inkräktare som hotar reviret. Och har en varg tidigare attackerat en hund är risken stor att den fortsätter.

Många älgjägare är nu oroliga för att släppa sina hundar lösa efter de vargangrepp som skett i länet i år.

Men från länsstyrelsens sida går man inte ut med några rekommendationer till jägarna om att hålla sina hundar kopplade.

– De är medvetna om riskerna och väljer själva hur de vill göra, säger Sofia Ageheim.

– Däremot ser vi gärna att de använder sig av hemsidan rovobs och vargwebben för att få koll på var vargar har siktats. Och att de delar med sig av egna observationer.

Länsstyrelsen delar ut gratis pinglor att sätta på hundhalsbanden. Men det finns inga resultat som visar att ljudet verkligen skrämmer vargen.

En del jägare väljer att sätta på sin hund en skyddsväst med taggar på, medan andra menar att västen stör hunden.

Statistik från Viltskadecentrum visar dock att det är lika stor risk att hunden blir påkörd av en bil vid jakten, som att den blir angripen av en varg. Vanligare ändå är att den råkar bli skjuten.

– Visst kan man jämföra så, men detta med vargen är ändå en risk som tillkommer utöver de andra riskerna, säger Sofia Ageheim.