Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För Linda räcker det med ett barn

Att inte kunna få fler barn är en sak, men att inte vilja? Att välja att få ”bara” ett barn är ett beslut som kan väcka både frågor och ibland kritik.

– Jag är nöjd med ett barn. Det första åren var så otroligt tuffa. Jag vågar inte chansa en gång till, säger Linda Sjöström, 37 år.

Havandeskapsförgiftning, akut kejsarsnitt, sömnlösa nätter med kolikbarn och smärtsamma amningsproblem, Linda Sjöström ryser vid minnet.

– Jag har aldrig längtat efter barn. Men när jag träffade rätt kille, tänkte jag att det var dags, säger hon med ett snett leende.

Den första tiden blev tuff. Wilma grät oavbrutet.

– Jag vaknade varje eller varannan timme på natten. På dagarna turades vi om att gå ut med barnvagnen för att den andra skulle få sova några timmar.

Linda var konstant trött och hade svårt att känna glädje. Nu i efterhand misstänker Linda att hon drabbades av en förlossningsdepression.

Linda och hennes sambo tog ett gemensamt beslut; inga fler barn. Ett beslut som har fått reaktioner från omgivningen.

– Många har fördomar om ensambarn och tror att de är bortskämda och egoistiska. Det ligger på föräldrarnas ansvar hur barnet blir. Wilma är inte bortskämd. Och social träning får hon både på dagis och hemma.

– En del säger att man ska skaffa ett syskon till det första barnet. Jag tycker inte att man ska skaffa barn för någon annans skull än sin egen.

Wilma tumlar runt i soffan med nya ballerinaskor på fötterna. Hon gör en kullerbytta fram till mamma.

– Jag är oändligt glad och tacksam för den här lilla skruttfian, men för mig räcker det med ett barn, säger Linda och fångar in Wilma i sin famn.

I juni fyller Wilma fyra år.

– Jag tycker att det är mycket roligare nu när hon är lite större. Vi kan göra saker tillsammans på ett annat sätt.

I dag kan Linda bara se fördelar med att ha ett barn.

– Man måste ge lika mycket tid och uppmärksamhet till alla barn om man har många. Det kan vara svårt om man har en stressig vardag och heltidsjobb. Jag kan lägga 100 procent av min uppmärksamhet på Wilma och hon slipper konkurrera med syskon.

Ibland brukar Wilma prata om syskon.

– Jag ska köpa en bror eller syster någon gång, säger hon illmarigt och möts av Lindas protester.

Trots att Linda och hennes sambo nyligen separerade, är hon helt säker på att hon inte vill ha fler barn, även om hon skulle träffa någon ny.

– Jag är praktisk av mig. Det skulle vara jobbigt att ha barn med olika pappor. Och jag skulle inte orka börja om med småbarn.