Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För mycket floskler i energibranschen

Annons

Vi på Bixia delar Jakob Eliassons och Runar Brännlunds uppfattning från veckans debatt i tidningar, TV och radio om att det förekommer floskler i energibranschen och att det finns mycket övrigt att önska av konsumentmakt och möjlighet att påverka.
Få löften om grön el bidrar till det vi menar gör verklig skillnad. Verklig skillnad uppnås genom två huvudsakliga åtgärder: minskad elkonsumtion och ny förnybar kraft. Allrahelst i kombination.
Vi lägger mycket fokus på miljö och klimat och ser CO2 som fiende. Koldioxidneutral produktion förespråkas som lösningen. Men huvudparten av dagens energiproduktion genererar avfall till eftervärlden. Undantaget sol vind o vatten.
Vi i branschen, konsumenter och näringsliv måste lära oss att hushålla med våra resurser i ett vidare perspektiv och då är det ny förnybar kraft som gäller.
Tillsammans med våra 300 000 kunder bidrar vi till utvecklingen av ny förnybar produktion genom vår miljöfond – utan extra påslag. Det har visat sig vara ett effektivt sätt att hjälpa småskaliga producenter att kommersialisera sin kraftproduktion.
Vi i Norden har fantastiska affärsmöjligheter att vara en energiresurs för Europa. Vi har tillgång till bra vindlägen och rikligt med nederbörd under hela året. Vi har en marknadsplats som visserligen behöver utvecklas men som har en tätposition i Europa. Vi har en medveten befolkning som är vana att exportera varor och tjänster. Vi har alla förutsättningar för att bygga upp en ny exportindustri baserad på förnybar kraft och bli en kraftresurs för Europa. Låt oss anta den utmaningen!
Tom Istgren, vd Bixia AB

Mer läsning

Annons