Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För mycket snö oroar inför SM

Årets stora begivenhet på motorfronten, rallyt Vinterpokalen, står för dörren.
Tävlingen, fredag och lördag, är årets andra i SM som inleddes med Svenska Rallyt för snart två veckor sedan.

Anrika Vinterpokalen innehåller denna gång åtta sträckor på totalt elva mil. De båda första avgörs fredag kväll på Gävle Motorstadion vid Rörberg.

Många pusselbitar ska falla på plats. Största bekymret hittills har varit vädret.

– Vi har väntat i många år på en så här fin vit vinter. Men det har helt enkelt blivit för mycket av det goda, förklarar tävlingsledaren Kalle Andersson i Sandvikens MK.

Inte en enda dag med tö på 2,5 månader innebär att de vägar där tävlingen drar fram innehåller minimalt med is. Föret består istället mestadels av fruset grus vilket kommer att tära hårt på de tävlandes däck.

Men kanske är all snö i skogen ett större orosmoln.

– Snömängden gör det besvärligt för publiken. Brinkarna är mjuka och det är lätt falla ner till midjan när man försöker ta sig av vägen, förklarar Kalle Andersson.

In i det längsta kämpade man med egen plogbil för att hålla tävlingsbanan öppen. Men efter det senaste snöfallet, med tillhörande blåsväder, tvingades man begära extern hjälp.

Trots allt räknar arrangörerna med en bra och utslagsgivande tävling.

– Det mesta rullar på som det ska i planeringen. Vi har ju trots allt en del rutin på det här, fortsätter Andersson.

Med all service förlagd till Göransson Arena bjuder Vinterpokalen på något extra. Här kan publiken följa allt vad som händer på första parkett. Lördagens etapp omfattar sex sträckor med två servcicetillfällen inlagda.

59 ekipage är anmälda, fördelat på fyra klasser. Störst är Otrimmat fyrhjulsdrivet med 21 startande. Här återfinns bland andra regerande ryske(!) mästaren Patrik Flodin från Ilsbo. Östgöten Jimmy Joge och Patrik Johansson, Wäxjö, är två av utmanarna till den 25-årige hälsingen.

I det trimmade gänget jagar Mats Jonsson, Forshaga, sin 16:e SM-titel och är favorit.

Fyra gästrikar finns med i fältet, samtliga i tvåhjulsdrivna bilar. Tobias Söderqvist och Patrik Westerlund, båda Årsunda, kör i trimmade klassen. Sandvikens duo Håkan Björkman och Peo Berglund kör i den otrimmade gruppen.

Vinterpokalen gäller även som andra deltävling i Nedre Norras förbundsmästerskap (plus Upplands och Stockholms DM). Här kör 74 ekipage de sista fyra sträckorna av SM-banan – 7,4 mil.

Bland de fyrhjulsdrivna försvarar Per-Arne Ljung, Hofors, gästrikefärgerna. I tvåhjulsdrivna klassen tillhör Pekka Putto, Gävle, samt Skutskärsduon Martin Eliasson och Kim Nilsson de snabbare förarna.