Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För mycket utländsk mat på julbordet

Nu dukar restauranger runt om i Sverige upp årets första julbord. Skinka, prinskorvar och Janssons frestelse trängs med olika sillsorter, lax och ostar. Men varifrån kommer maten? Det har du som restauranggäst rätt att få veta. Som konsument har du mer makt än du tror att påverka vad som serveras.

Det kan tyckas självklart att vi vet vad vi äter och varifrån vår mat kommer. Men den anonyma maten hamnar allt för ofta på våra tallrikar. LRF har undersökt över 80 lunchrestauranger i Gävleborg och Dalarna. Resultatet är dystert, luncherna innehåller nästan inte några svenska råvaror alls. 7 av 10 restauranger serverar mat där allt eller minst 80 procent är importerat. Trenden är densamma runt om i landet.

Sveriges bönder och LRF arbetar för ett hållbart jordbruk som kan försörja människor med bra och säker mat. Och svenska lantbrukare har bra råvaror. LRFs undersökning visar att krögarna och kockarna på de restauranger som hade lokalproducerade råvaror var betydligt mer nöjda med kvaliteten på råvarorna än de restauranger som inte hade något lokalproducerat alls.

LRF är medveten om att både krögare och konsumenter många gånger ser priset som den avgörande faktorn. Men god djuromsorg och växtskydd kostar och i slutändan måste någon betala.

Men tycker du att det är viktigt att grisarna har knorr, att korna går på sommarbete och att djuren är friska med låg antibiotikaanvändning ska du välja svenskt. Tillsammans kan vi gynna en livsmedelsförsörjning som avlastar miljön och främjar en levande landsbygd. Tillsammans kan vi påverka så att restauranger och caféer, skolor och sjukhus serverar en god och säker mat.

Nu är det dags att gå från ord till handling. Börja redan när du bokar julbord, för som konsument har du makt att vara med och påverka vad som serveras. För det första, fråga varifrån råvarorna kommer. För det andra, hur har de producerats och för det tredje, tipsa krögarna om bra råvaror och leverantörer. Restauranger anpassar sig snabbt efter vad som efterfrågas. Vet vi att djuren har haft det bra och att maten produceras på ett sätt som är bra för miljön så smakar det svenska julbordet så mycket bättre.

Helena Jonsson, förbundsordförande LRF
Jan Thorén, regionordförande LRF Gävleborg