Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För Sten är Sätraängarna det vackraste

Mr Sätra skulle man kunna kalla honom, Sten Hillman,

på Hallonvägen i Sätras ”bärland”.

Han har även bott på Smultronvägen och innan dess på både Gråstensvägen och Sicksackvägen, som var hans första adress i Sätra.
”Mr” för att Sten vet allt som är värt att veta om Sätra. Då som nu, liksom han är väl påläst beträffande den begynnande framtid som stadsdelsförnyelsearbetet i östra Sätra är på väg mot.

Han har också namngivit en gata och en vägstump i Sätra: Salamandervägen och Margreta Johanssons väg till Sätras vattentorn.
– Margreta Johansson var gift med torparen Johan August Johansson på Nyöstertorpet. Johan August själv blev legend, medan Margreta som arbetat lika mycket med torpet bara blev en bruksomkostnad om 24 kronor för svepning och kista i avräkningsboken. Därför tyckte jag att hon skulle få en egen väg.

Torpet ägs i dag av Gävle kommun och används av Öppet forum Sätra och skolan för utflykter och odling.

Vi sitter i det hillmanska köket. En väggklocka tickar fram nutid, en tryckt almanacka på stramalj från 1973 visar dåtid, medan Sten Hillman själv lever både då, nu och i framtiden.
– Jag tycker att det är jättekul att få vara med nu när det skapas ny historia. Det känns som att sitta mitt i morgondagens historia, säger Sten och syftar på förnyelsearbetet i östra Sätra.
– Det är bra att östra Sätra bevaras, fortsätter Sten, som ser förnyelseprojektet mer som bevarande än som förnyande.
– Kul att portarna från 60-talet ska sättas in igen, dom har ju lite kultstatus i dag.

Torp och ängar
Sten talar länge om allt jag frågar om och när jag inte hinner ställa nya frågor rör han sig mest i Sätras historia. Torp, ängar och profiler passerar revy, och jag frågar om Sätraängarna, där Sätra har sina rötter, hade någon galgbacke.
– Nej, den låg på höjden med tallar utanför det som i dag är psykiatriska kliniken.

Det vackraste Sätra har, tycker Sten, är Sätraängarna och Nyöstertorpet, som han var med och räddade från rivning.
– Kommunen hade budgeterat för rivning, men vi i Öppet Forum Sätra började förstås mullvada.
Och lyckades rädda torpet.

Straffavgift
Som exempel på annan bevarad skönhet nämner Sten Sätras tallbestånd.
– För att se till att markarbetarna att inte skadade tallarna lär nån verkmästare ha sagt att varje skadad tall skulle kosta 500 kronor i straffavgift.

Att även skyttemuren bakom Sätra centrum bevarats, tycker Sten också är tacksamt.
– Muren, som är tre meter hög och 20 meter lång, var kulfångare när militären från förläggningen i nuvarande Borgarskolan provsköt nya mausergeväret modell 96 där.

Medan det fulaste, enligt Stens mening, är breddningen av bäcken med tillhörande skyddsmur och bänkar mellan Mariakyrkan och centrum.
– Det var meningen att bäcken skulle ha en fontän just där, men det kom bara upp brunvatten.

För sin egen och sin familjs; med fem barn; del är det aktsamheten om barn som Sätra byggts utifrån och närheten till naturen som Sten uppskattar mest med Sätra.
– Här är väldigt välordnat och tryggt för barn och så har man bara fem minuter till bärskogen under E 4 västerut.