Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldramöte efter kontroversiell video

Fritidspedagogen Michael Ohlssons omdiskuterade video har nu hamnat på personal­chefens bord.

Annons

– Det är en komplex fråga. Om elevers trygghet, men också om arbetsrättsliga aspekter och om yttrandefrihet, säger Beatrice Molin Bergström.

Arbetarbladet berättade i onsdags om att flera föräldrar som har sina barn på fritis reagerar över pedagogen Michael Ohlssons musikvideo. Han har visat den för barn på sin arbetstid. Att den har sexuella inslag och att både alkohol och droger förekommer väcker obehag bland föräldrar som nu håller sina barn hemma.

Vilken påverkan har personal inom skolan på barnen? Vad säger skollagen? Och vad säger arbetsrätten? Det är några av de frågeställningar som Hofors kommun som arbetsgivare nu måste reda ut.

– Det finns jättemånga åsikter och tankar och många regler och lagar, säger personalchefen, Beatrice Molin Bergström och fortsätter.

– Det här har lett till oro överlag och det vill vi motverka så fort vi kan.

Berörda föräldrar kommer att bjudas in till ett föräldramöte veckan efter höstlovet, men först vill hon träffa Michael Ohlsson själv.

– Det är ur ett arbetsgivarperspektiv för att få ett grepp om vad han vill förmedla och prata om var och när han kan förmedla det, säger hon.

Hon återkommer till hur många aspekter det finns att ta hänsyn till.

– Du måste få uttrycka olikheter och vara olika, samtidigt är det väldigt viktigt att eleverna får möjlighet att skapa sig en egen uppfattning. Vilken påverkan har skolpersonal? Det här är en jättesvår och komplex fråga.

Rent arbetsrättsligt finns det en tydlig skillnad om du gör något på din fritid mot om du delar med dig av det på arbetstid.

– Det som är väldigt viktigt och som vi har att luta oss mot här är skollagen som bland annat säger att det ska finnas en trygghet för barnen, men också respekt för mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar – men det är ju väldigt övergripande begrepp.