Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrar tvingas ha barn på olika dagis

Det hårda barnomsorgstrycket i Älvkarleby kommun slår hårt mot föräldrar och barn. De erbjuds plats – men inte där de bor.


– Det känns vidrigt att mina barn inte ska gå på samma dagis, säger Jenny Steen.

Arbetarbladet träffade Jenny Steen och Sofia Färdig vid Marma förskola där de var på väg att lämna sina barn.

Jenny har tre barn. Två går på förskolan i Marma. Nästa år ska minstingen skolas in – men inte i Marma utan i Älvkarleö bruk.

Tur nog har hon körkort – annars hade det varit en omöjlighet.

– De måste skapa fler platser här. Långsiktigt har kommunen ett stort problem, säger Jenny.

Att skola in lillflickan på en annan ort känns fel med tanke på syskonen och kompisarna hemma i Marma.

– Hon är i princip inskolad här och känner igen personalen.

Sofia Färdig och hennes man måste köpa en till bil för att klara av att ha barnen på två olika förskolor. Hon är inte nöjd med lösningen och har inte bestämt sig om hon ska tacka ja till platsen.

– Jag vill ha barnen här i Marma. Det är ett gulligt dagis och bra personal, säger hon.

För föräldrar i Älvkarleby är situationen likadan. Det är fullt på ortens två förskolor och plats har erbjudits i Älvkarleö bruk där kommunen öppnar en extra avdelning under våren.

Älvkarlebyborna Annelie Holmén och Anna Svensson är helt knäckta över situationen. Båda är körkortslösa och har tvingats tacka nej till dagisplats.

– Jag bara grät när jag fick beskedet. Jag flyttade till Kvarngärdet för att bo nära skola och förskola eftersom jag inte har körkort, säger Annelie Holmén.

Hon måste gå kvart över fem på morgonen för att hinna till Älvkarleö bruk och tillbaka till bussen. Förskolan öppnar i dag halv sju. Hur det blir nästa år är osäkert.

Annelie ska försöka byta till sig enbart kvällspass. Då krävs det att hennes man kan sluta tidigare varje dag.Anna Svensson har ingen buss att passa – däremot har hon fibromyalgi.

Det gör att hon vissa dagar har otrolig värk i kroppen. Att gå fram och tillbaka till Älvkarleö bruk – en sträcka på en mil, är omöjligt för henne.

Både Anna och Annelie tycker det är konstigt att inte barn med arbetande föräldrar har förtur.

– Barn vars föräldrar är hemma får vara där 15 timmar, men inte vi som arbetar. Det är inte mycket tid jag behöver, bara tre dagar i veckan, säger Anna.

12 januari börjar hon arbeta – utan kommunal barnomsorg.