Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrar varnas för Periscope: "Ser du att barnen har appen – radera den"

Appen Periscope är populär bland barn och unga i Gävle. Men den innebär en ny arena för grooming och nätmobbning. Okända personer kan se hur barn i lågstadiet filmar sig själva i sovrummet.

Ladda ner Arbetarbladets nya app till Iphone eller Android för lokala nyheter direkt i din smarta telefon.

Socialtjänsten i Gävle och Brottsförebyggarna varnar föräldrar för appen Periscope. Det framgår av ett inslag på P4 Gävleborg. Appen används för att sända video live från sin smartphone. Vem som helst kan se livesändningen, och kan kommentera under tiden. Flera kommuner i Sverige har larmat om att barn pressas att göra saker för att få fler tittare. Perisope är en ny arena för grooming och nätmobbning, enligt Fatima Viklund på Socialtjänstens fältgrupp i Gävle.

LÄS MER: Debatterna vi minns – här är sju andra saker som var farliga för barn

Hon har själv sett att det funnits videor med barn i lågstadieåldern som filmar sig själva i sovrummet.

– Det är nog inte många föräldrar som är medvetna om att det här är något deras barn gör. Och får man inte ta del av informationen och är medveten om vad Periscope är och vilken fara barnen utsätter sig för kan vi inte hjälpa dem, säger Fatima Viklund i inslaget.

LÄS OCKSÅ: Näthat vardag för många unga

Det är därför Socialtjänsten går ut med varningen. Hon tror att många föräldrar har dålig koll på appen. De kanske tror att barnen använder den för att se kändisars livesändningar. Inte att barnen filmar sig själva.

– Som föräldrar ska man radera appen om de ser att barnen har den.

LÄS OCKSÅ: Åldersgräns införs för sociala medier inom två år

LÄS OCKSÅ: Med nätvandring kan vi minska mobbningen