Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förälskade fågelpoeter möttes

Dubbelt bokaktuella naturfotografen Brutus Östling kommer till Skutskär i dag för att berätta om sina fågelbilder.
Inför föreläsningen har vi tittat närmare på en av hans nya fågelböcker.

Den innehåller biblisk dramatik: ”Nu är starens stund på jorden”, skriver författaren Tomas Bannerhed som står för boktexterna.

De är ett dagboksår av noteringar. Från 24 mars: vårvinter och isarna ligger tysta, bara några optimistiska pimplare syns lutade över sina hål; ”nu är starens stund på jorden”. Bannerheds hypnotiserande formuleringskonst lyckas nästan frälsa mig på fåglar.

Tomas Bannerhed medverkar i en fågelbok. Men det blir naturligtvis ingen fågelbok, det blir en högmässa som hyllning till den gudomliga skapelsen. Det blir andakt inför en rikedom som gör mänskliga tvåbeningar yra. Hur såg Strindberg eller de gamla grekerna på naturens under? Kan Miles Davis tävla med koltrasten? Vad hörde Harry Martinson kvittra i skymningen?

Författaren går i markerna med sitt ljumma termoskaffe och filosoferar. Riktar kikaren mot björkens taltrast eller siktar en kungsörn i skyn.

Hans lärda och lyriska betraktelser är en sorts motsvarighet till Akademiledamoten Kerstin Ekman botaniska upptäcktsfärder i ”Se blomman” härom året. Ekman skriver växternas kulturhistoria, Bannerhed utforskar språket och dess litterära utväxter. Men även den senare refererar till Linné. Om Linné hade haft kikare och kamera, hade han nog lika gärna studerat fåglarna som växtriket, vill Tomas Bannerhed tro.

Brutus Östlings bilder då? Starens öga blickar allvetande och allsmäktigt ut över världen i ett konstfullt porträtt. Här är förtrollande ljus över häckningsplatser och en fjälluggla fångad svävande i evigheten mot blånande berg. Han fotograferar förälskat och andlöst skickligt. Stenknäcken dokumenteras i sin släta, mannekängperfekta skrud.

Tomas Bannerhed vann Augustpriset 2011 för romanen ”Korparna” där miljön var landsbygd och ängarna tillflykt för en fågelintresserad pojke. Samarbetet Bannerhed-Östling är logiskt även om det ibland får drag av tv:s irriterande djurprogram med förmänskligande kommentarer om ”kråkmors” och kråkfars” hushållspyssliga göranden.

Men läsare som vill njuta av utsökt fågelfotografi låter sig knappast störas. Och, självklart, hellre textstycken fyllda av förundran än uppräkning av artobservationer.

”I starens tid” av Brutus Östling ochTomas Bannerhed har kommit på Weylers förlag nu i höst.

Samtidigt utges även Brutus Östlings egen ”Bevingat – magiska möten i fågelmarker” (Bonnier Fakta) där fotografen skildrar fågelliv på jordklotets alla kontinenter, i perspektiv av förändrade livsmiljöer.

*

Fotnot. Fågelfotografen Brutus Östling berättar om femton års fantastiska möten med fåglar och andra djur, i en föreläsning på Skutskärs bibliotek, tisdag 3 november 2015.