Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förändring krävs i polisens arbete

En del i Alliansregeringens arbete med att stärka det svenska rättsväsendet består i att utveckla och förbättra polisen. Resultaten har inte varit tillräckligt bra när det gäller att klara upp och lagföra vardagsbrott, såsom stölder och inbrott, vars uppklarningsprocent ligger på 2,5 procent. Det signalerar att en förändring krävs. Precis som Fredrik Reinfeldt nämnde i Ekots lördagsintervju 9/6 finns det anledning att undra varför svensk polis inte är effektivare efter de resurser som tillförts? Det krävs en polisorganisation som arbetar närmare medborgarna och som utgår ifrån deras perspektiv och behov, fler synliga poliser och en verksamhet som bedrivs med mer lokala perspektiv.

Dagens uppdelning i 21 polismyndigheter har inte alltid visat sig vara optimal. Det förekommer stora skillnader i resultaten mellan polismyndigheterna i landet, även mellan grannlän med liknande socioekonomiska och demografiska förutsättningar. Ett exempel är våra hemlän Gävleborg och Dalarna.

Polisen i Gävleborg är bäst i landet på att klara upp brott mot person samt stöld och rån. De löser nästan 20 procent. I Dalarna är siffran 10 procent. Siffrorna över antalet anmälda brott är likvärdiga, då det i Dalarna anmäldes knappt 200 fler brott än i Gävleborg 2010. Utredningstiden vid misshandelsbrott har visat sig vara 100 dagar längre i Dalarna, trots att de fått i genomsnitt 25 miljoner mer i anslag per år sedan 2006.

Det är naturligtvis positivt att våra poliser i Gävleborg har ett mer effektivt arbetssätt än grannlänet Dalarna. Samtidigt förtjänar alla medborgare, oavsett vilket län man bor i, en högklassig service från polisen. Den som blir av med sin cykel eller barnfamiljen som drabbas av villainbrott ska känna att polisen arbetar intensivt för att utreda den brottslighet som är ett övergrepp mot individen. När det gäller att lagföra och klara upp vardagsbrotten i Sverige är resultaten för dåliga.

Polisorganisationskommittén fick därför i uppdrag av Alliansregeringen att se över hur polisens organisation skulle kunna förbättras och effektiviseras. Kommitténs arbete landade i ett förslag som innebär att landets 21 polismyndigheter ska ombildas till en myndighet, Polismyndigheten. Varje medborgare, oavsett bostadsort, ska känna att polisens arbete leder till trygghet och att lokala vardagsbrott prioriteras. Polismyndigheten får en skyldighet att samverka med kommunerna.

Tack vare Alliansregeringen pågår nu ett omfattande utvecklingarbete inom svensk polis. Fortfarande kan mer göras och resultaten bli bättre. Vårt arbete för ett tryggare Sverige kommer givetvis att fortsätta.


Lars Beckman (M)
Riksdagsledamot Gävleborgs län

Carl-Oskar Bohlin (M)
Riksdagsledamot Dalarnas län
Justitieutskottet