Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbättringar för Kronofogdemyndigheten

Både företag och konsumenter tjänar på att överskuldsatta människor får hjälp.

 Kronofogdemyndighetens roll är att skapa balans mellan dem som ska ha betalt och dem som ska betala. Riksdagen beslutade i onsdags  om en proposition från regeringen som innebär att Kronofogdemyndigheten kommer att kunna sälja utmätt lös egendom, exempelvis fordon och bostadsrätter, på auktion på internet. Ett sådant förfarande är snabbare, billigare och når fler spekulanter. Det leder i regel till högre priser och därmed ett bättre resultat för både borgenären och gäldenären.

 

I de fall då Kronofogdemyndigheten säljer lös egendom för att kunna lösa de skulder som gäldenären har måste myndigheten idag sälja den via en traditionell auktion där budgivare är på plats. Detta begränsar kraftigt spekulanters möjligheter att delta i auktionen. Dagens beslut innebär en modernisering av myndigheten. Genom att istället ha auktionen på internet kan man nå betydligt fler spekulanter – det är enkelt för intresserade att söka och lägga bud via en dator eller smartphone.

 

Ovanstående innebär att Kronofogdemyndigheten från och med den första oktober i år kan få in mer pengar för sakerna: om fler budar kan priset gå upp. Det innebär att borgenären får tillbaka mer pengar och att det blir i förlängningen tryggare att vara företagare. Kostnaderna för förfarandet minskar också ordentligt då man inte har samma behov av att hyra auktionslokal och ha stora lagerutrymmen.

 

Kronofogdemyndighetens arbete är väldigt viktigt för att hjälpa de personer som någon gång av någon anledning hamnat i ekonomiskt trångmål. Betalningsanmärkningar och skulder kan bland annat innebära problem att få hyresrätt, bostadslån, kreditkort och telefonabonnemang. Kronofogdemyndigheten arbetar såväl förebyggande och med löneutmätning och skuldsanering för att skuldsatta människor så snabbt som möjligt ska kunna blir skuldfria. Regeringens förslag innebär bättre möjligheter för myndigheten att göra ett bra jobb.

 

Moderaterna och Alliansen värnar om alla människors och företags ekonomiska trygghet och Kronofogdemyndighetens arbete för att hjälpa dem som av olika anledningar fått ekonomiska problem. Den proposition som vi i riksdagen voterade om i onsdags innebär bättre möjligheter för myndigheten att ge så god service som möjligt, vara effektiv och spara pengar. 

 

Marta Obminska (M)

riksdagsledamot i civilutskottet för Uppsala län.