Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbjud nazistiska organisationer

I år har en nazistisk organisation fått tillstånd att hålla torgmöten under Almedalsveckan, de har även beretts en central plats i Visby där de har ett bokbord. I detta nu har en nazistisk organisation ett eget bokbord i Almedalen.

Almedalsveckan är ett forum som för medborgare närmare politiker, det är en mötesplats där samtalen och kunskapen står i fokus. Här har alltså nazister fått en plats, deras närvaro har inneburit att människor har blivit misshandlade och att unga personer har ställt in sin medverkan på grund av rädsla för nazisterna.

Händelserna i Almedalen påminner om förra sommaren då nazister fick tillstånd att hålla en demonstration i centrala Göteborg. Polisen gjorde en stark insats i ett mycket svårt läge och ansvaret för att stoppa nazisternas organisering ligger hos våra politiker. I flera timmar stod nazisterna utanför ett bostadsområde i centrala Göteborg och om barnen som brukar leka på gården hade gått ut så hade de mött en grupp unga män som vill att de ska dö. Men alla höll sig inne och jag lämnades med en känsla av att våra beslutsfattare hade svikit dem, svikit oss.

Nazisterna börjar bli allt mer synliga i våra storstäder. Själv stötte jag på ett gäng unga män som egentligen såg ut som vilka unga män som helst men något i deras hållning, blickar och märkliga gruppdynamik gjorde att jag reagerade. Efter ett tag närmade de sig ett elskåp med en bild på nazister som en autonom vänstergrupp hade satt upp och så tog de fram ett redskap och började skrapa bort affischen.

Här stod alltså med stor sannolikhet ett gäng nazister på en central gata och ingen lägger märke till dem, det är en av de större gatorna i Stockholm och folk rusar förbi utan att se att det står ett gäng nazister där. Killarna bildade en ring runt killen som skrapade bort affischen och jag möter en av deras blickar och tänker att jag precis har mött en människa som om den fick bestämma hade haft ihjäl mig.

På vilket sätt upprätthålls demokratin när man bereder plats åt en grupp som med våld vill omstörta vår demokrati? Vari ligger yttrandefriheten i att nazister kan fortsätta att skrämma och misshandla människor och vad krävs för att våra beslutsfattare ska agera? Vad krävs för att nazistiska organisationer skall förbjudas i Sverige?

I Finland krävdes det ett mord för att lagstiftarna skulle agera och numera är en nazistisk organisation förbjuden i Finland.

Nazister ska inte ha en plattform på bokmässan, de ska inte hålla tal i Almedalen och de ska inte stå utanför människors bostäder och hindra dem från att gå ut. Nu är det faktiskt dags för politikerna att agera.