Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbjud organiserat tiggeri

Nyligen har media rapporterat om att flera Gävlebor mött representanter för den så kallade dövstumligan. Polisen betraktar insamlingarna som förtäckt tiggeri. Vi tar tydligt avstånd från tiggeri. Det är viktigt att göra det, annars befäster vi utsattheten och diskrimineringen.

Samhällsmodellen i Sverige utmanas av fattigdom, attityder och utanförskap. Att vi tar avstånd från tiggeri borde också avspeglas i regelverk, det är ett tydligt sätt att visa att vi fördömer tiggeri generellt. Genom att inte göra det gör vi den redan utsatta gruppen en björntjänst. Här menar vi att kommunen kan vara mer aktiv i frågan om tiggeri och att även rättsvårdande myndigheter kan arbeta än mer förebyggande.

Sverige ska inte vara uppdelat i olika grupper, utan vi strävar efter ett jämlikt samhälle. Genom kommunikation med dem som tvingas till tiggeri och genom regelverk kan Sverige skicka en tydlig signal om att det inte är människovärdigt med tiggeri och därför inte accepterat i vårt samhälle. Därför är det nu hög tid att visa att vi inte accepterar tiggeri vare sig i Gävle eller någon annanstans i Sverige. Kommunerna kan göra mer för att stoppa denna utveckling. I Londons kollektivtrafik finns exempelvis skyltar som upplyser om att tiggeri är förbjudet och straffas med böter på 1000£ (motsvarande ca 11000 kr).

De verksamheter som varje dag möter ett stort antal nyanlända i sina verksamheter har värdefulla kunskaper och erfarenheter. I kombination med intresse och samarbetsvilja i nätverk bestående av verksamheter som idag möter utsatta människor som därmed skulle göra förutsättningarna för ett samordnat pilotprojekt gynnsamma. Målet vore att genom ökad kunskap och samarbete med näringsliv utveckla och effektivisera mottagandet för nyanlända.

En av Moderaternas arbetsgrupper som utvecklar vår politik för framtiden föreslår att det ska bli olagligt med organiserat tiggeri. Det är alltså inte tiggarna själva vi vill komma åt utan de ligor som organiserar tiggeriet. Det ska inte vara lagligt att utnyttja andra på det sätt som
ligorna gör. Ingen ska behöva tigga. Inte i Gävle och inte heller i någon annan del av Sverige.

Lars Beckman
Riksdagsledamot (M) Gävleborg

Eva Solberg
Ordförande Moderata kvinnor Stockholm