Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbudet mot korridorvård tas bort – Gävle sjukhus slipper fler böter

Gävle sjukhus slipper fler böter för korridorvård.
Efter nio år drar Arbetsmiljöverket tillbaka förbudet.
– Vitet har haft avsedd effekt, säger arbetsmiljöinspektören Mia Carnerius.

Annons

2,7 miljoner kronor.

Så mycket har Gävle sjukhus fått betala för att man gång på gång brutit mot förbudet att ställa sängar längs med korridorer och andra trånga utrymmen.

Ett förbud som Arbetsmiljöverket beslutade om för nio år sedan efter att sjukhuset länge haft problem med överbeläggningar, korridorvård och tung arbetsbelastning.

De första åren tycktes inte förbudet ha någon större verkan. Upprepade gånger dömdes landstinget att betala de 30 000 kronor som det då kostade att bryta mot förbudet.

Men 2011 chockhöjdes vitet till hela 200 000 kronor per gång.

Och det tycks till slut ha haft effekt.

Vid de senaste elva kontrollerna som Arbetsmiljöverket har gjort de senaste två åren har man nämligen inte hittat några felplacerade sängar.

Därför har man nu beslutat att slopa förbudet.

– Det har blivit en avsevärd förbättring och att det inte bara är tillfälligt. Vi märker att den här frågan tas på större allvar och att man arbetar systematiskt med att se över patientflöden och lokaler, säger Mia Carnerius på Arbetsmiljöverket.

Det betyder inte att överbeläggningar är ett minne blott – men däremot löser man dem på annat sätt.

Eftersom man på vissa håll har dragit ned på antalet vårdplatser finns det till exempel plats att lägga överbeläggningar på lediga vårdsalar i stället för korridorer.

– Nu litar vi på att de jobbar med det här och att förbudet inte längre behövs, säger Mia Carnerius.

Blir det fritt fram att ställa sängar i korridorerna igen?

– Förbudet är upphävt men arbetsgivaren har fortfarande ansvaret för att göra riskbedömningar av hur arbetet ska gå till, säger Mia Carnerius.