Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fördela skattepengarna rättvist inom svensk polis

Polisförbundet i Gävleborg konstaterar att regeringens satsning på 20 000 nya poliser i landet gett en mycket marginell effekt i Gävleborg. Förbundet ifrågasätter i en debattartikel rättvisan i det hela.
Fackordförande, Lennart Proos, säger i en kommentar till debattartikeln att han är frustrerad och vill få igång en debatt.

Polisförbundet i Gävleborg ifrågasätter hur tilldelade medel fördelas inom svensk polis.

Vi frågar oss varför en skattebetalare i Gävleborg inte ges möjlighet till samma skydd och hjälp som andra medborgare i landet?

Polisen i Gävleborg försöker hitta vägar att lösa de uppdrag som ges från riksdag, regering och Rikspolisstyrelsen. Allt har dock ett pris.

Som facklig organisation ser vi allt tydligare effekter av den ekonomiska fördelningsmodell som bedrivits under många år. Vi vill med detta inlägg belysa denna problematik och dess effekter.

Polisförbundet i Gävleborg är mycket oroat när vi ser hur kraven ökar, men inte våra medel. Den satsning som regeringen gjort med en utökning till 20 000 poliser i landet, har i vårt län gett en mycket marginell ökning. Anledningen är att stora pensionsavgångar skett samtidigt. Inom något år kan situationen vara så att vi har färre poliser än vi hade före denna satsning.

Vi kan se att polisen i Gävleborg har bland de lägsta lönerna i landet. Det får i sin tur effekten att vi i förlängningen får svårt att behålla våra utbildade poliser. Risken ökar att fler söker sig till andra polismyndigheter eller arbetsplatser med högre löner och andra utvecklingsmöjligheter.

Vi får allt svårare att klara vårt uppdrag.

Detta kan till exempel medföra;

– att det brottsförebyggande arbetet blir lidande, vilket kan innebära fler brottsoffer.

– att risken ökar att organisationen blir alltmer centraliserad och mindre orter får sämre polisnärvaro.

– att brottsärenden blir liggande och därmed svårare att utreda.

– att långa handläggningstider ökar lidandet för brottsoffer och gärningsmän fortsätter begå brott.

– att poliserna får en försämrad arbetsmiljö.

Medelsfördelningen påverkar med andra ord det mesta i vår organisation. Medborgarna betalar det högsta priset.

Löneskillnaderna mellan mindre och större polismyndigheter börjar bli absurda. Vi frågar oss om rättvisan i detta system.

Något måste göras mot denna osakliga tilldelning. Detta har pågått alldeles för länge och är väl känt inom polisen i Sverige, men inget har hänt. Det är anmärkningsvärt att Rikspolisstyrelsen fortsätter att fördela medlen på det sätt de gör.

Vi vill att allmänheten och våra folkvalda politiker ska vara medvetna om denna situation. Vi frågar oss varför det inte går att skapa ett tilldelningssystem som ger en rättvis fördelning så att alla medborgare i landet får valuta för den skatt de betalar.

Styrelsen

Polisförbundet Gävleborg

genom Lennart Proos, ordförande