Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Fördomsfri negerboll" upprör på sociala medier

Älvkarlebyföretaget Saemas chokladboll har rört upp känslor i sociala medier. I deras sortiment kallas den nämligen för "Gammeldags fördomsfri Negerboll".

Arbetarbladet frågade Saemas delikatessers ägare Eva Sidekrans hur tankarna gick vid namnvalet.

– Gå in på tyda.se och sök på ordet negerboll. Där får du förklaringen, säger hon. I övrigt vill hon inte kommentera namnsättningen på bakverket.

"Enligt Livsmedelsverket kan inte en negerboll kallas för cocosboll eller chokladboll, då de båda innehåller för liten mängd av cocos respektive choklad" är förklaringen på språklexikonet tyda.se, som Eva Sidekrans syftar på.

Men i lexikonet står det även att "ordet bör dock undvikas enligt diskrimineringsombudsmannen", något som Saema uppenbarligen valt att bortse från.

På Facebooksidan Vardagsrasismen röt bland annat skådespelerskan Sanna Bråding till i kommentarsfältet.

"Blir så jävla arg. Att folk måste provocera bara för att dom kan. Testa att sätta dig in i nån annans verklighet än din egen för en gångs skull!", skriver hon.

Sidan Vardagsrasismen drivs av Paula Dahlberg från Värnamo och följs av strax över 1000 personer. Det var där som bilden fick spridning.

– Jag såg bilden på Instagram och tyckte att det var väldigt dåligt. N-ordet ordet har en sån historia och används fortfarande på ett kränkande sätt, det går inte att komma ifrån den kontexten. Jag kan inte komma på ett sammanhang där det är okej att använda det i.

Paula har en klar uppfattning av om vad Saema borde göra åt saken.

– Byta namn! Det är inte svårare än så. Det känns som en undanflykt att man inte får kalla det för chokladboll, när man samtidigt kallar samma produkt för "kokosboll" på finska.

Saemas ägare Eva Sidekrans är bosatt i Älvkarleby och är moderaternas tredjenamn på valsedeln till kommunfullmäktige 2014.