Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningar vill muddra i Lövstabukten för att få nytta av den

Närboende har ansökt hos länsstyrelsen om att få muddra ett vattenområde på 3 000 kvadratmeter vid Grönö i den igenväxta Lövstabukten.


De hänvisar till att de tidigare fått miljötillstånd för muddringen.

– Om vi får tillståndet kommer vi att muddra så att så många människor som möjligt får nytta av den. Nya bestämmelser gör det möjligt att muddra såväl vinter- som sommartid. säger Kjell-Åke Malmberg, ordförande i Byskärs båtränne- och vägförening.

I ansökan som gjorts ihop med Grönö bysamfällighet poängteras att det finns stort behov av muddringen på grund av höjd bottennivå och vassinväxt. 1996 fick de tillstånd från Vattendomstolen till åtgärden. Muddring på is med grävmaskiner har dock inte kunnat ske på grund av att försäkringsbolagen kräver 50 centimeter kärnis.

Föreningarna missade att söka förlängning av miljötillståndet. Däremot har de tillstånd 2009 ut att muddra en ränna från Grönö fiskehamn. I ansökan hänvisas till att varken Fiskeriverket, Sjöfartsverket, Naturskyddsföreningen eller länsstyrelsen har varit emot åtgärden.

– När vi fick tillståndet bildade vi en förening där vi skulle skjuta till 7 000 kronor per hushåll. Nu har en del flyttat och vissa tillkommit. Om vi får tillståndet får vi ha ett nytt möte om det här, svarar Kjell-Åke Malmberg.

Sara Andersson, miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen, säger att hon ska bedöma nyttan med muddringen mot ingreppet i miljön.

Föreningarna anger i ansökan att muddringsområdet gränsar till ett Natura 2000-område utan att beröra det.