Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förenkla

Regelförenklingen rörande företagande kan vara det längst pågående projektet i modern svensk politisk historia. Den borgerliga regeringen vill göra det enklare att driva eget företag genom att förändra regelverket som omgärdar det svenska företagandet. Samma ambitioner hade minst två Socialdemokratiska regeringar före dem. 

Socialdemokratiska och borgerliga regeringar har i mer än ett decennium talat om behovet av ett förenklat regelverk i fråga om företagande. För att uppmuntra till entreprenörsskap och sänka tröskeln för att bli sin egen. Lite har dock hänt. För tydligen är regelförenklandet långt mer komplicerat än man kan tro. 

Särskilt stora förändringar kan inte Sveriges företagare skönja efter fyra år av borgerligt förenklande uppger organisationen Företagarna. Somliga av Företagarnas medlemmar säger sig till och med se en försämring. 

Klart är att regelförenklingen måste vara en prioriterad fråga oavsett färg på  regering. Det svenska företagandet är en avgörande faktor för svenska framgångar. Det ska vara enkelt att starta och driva ett företag för att realisera en vision.

Att stötta upp företagande är dessutom en långt mer välgörande åtgärd än statliga paket för att stärka regioner på den svenska landsbygden. Det är trots allt de små företagen som tar vid när de stora rationaliserar och flyttar sina verksamheter.