Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagarklimatet måste förbättras

Arbetslösheten har bitit sig fast i Gävleborg trots att en hel del goda signaler kommer från såväl Arbetsförmedlingen som Företagarna Gävleborg som var för sig signalerar att jobben kommer till länet men inte i tillräcklig omfattning. Andra län har en ännu bättre utveckling. Orsaken till länets problem kan alltså inte sökas i den nationella politiken eftersom den är just nationell utan det måste vara lokala och regionala orsaker som gör att ungdomsarbetslösheten är rekordstor i Gävle och Gävleborg.
En mycket stor och viktig förklaring till länets situation hittar man förmodligen i den lokala företagsklimatundersökning som har presenterats av Svenskt Näringsliv och där man också har sammanställt en ranking över företagsklimatet i Sverige. Länets bästa kommun är fortsatt Ockelbo och länets sämsta kommun enligt företagarna är Hofors men det allvarliga är att det är så många kommuner som tappar i mätningen och så få som ökar. Det största problemet är Gävle som ska vara länets dragare men som i själva verket snarast är ett blysänke för hela länet. Gävle kommun har genomfört en egen enkätundersökning med hjälp av SCB där resultatet var väsentligt sämre än den som Svenskt Näringsliv nu har presenterat.
För den som lyssnade på debatten på kommunfullmäktige i Gävle om Ikeas utbyggnad så är det lätt att förstå varför Gävles företagsklimat rankas så lågt. I andra kommuner, exempelvis Haparanda, så stod kommunpolitikerna i rad för att välkomna den stora byggnation som skedde när Ikea etablerade sig, men i Gävle så tävlade de två partier som ingår i kommunledningen, miljöpartiet och vänsterpartiet, för att svartmåla näringslivet. Det är alltså inte så konstigt att jobbskaparna – företagarna – känner en olust i en sådan miljö.
Vilka är det då som drabbas av ett uselt företagsklimat? Det är inte i första hand företagen utan länets invånare. Företagen kan välja att inte etablera sig i länet eller välja att inte expandera eller ytterst välja att lägga ned sig verksamhet och flytta från länet. Vi har sett allvarliga exempel på alla tre åtgärder det senaste året. De som drabbas är då i första hand länets invånare som inte får ett arbete i ett dynamiskt och växande näringsliv.
Här är det också uppenbart att socialdemokraternas samarbetspartner i kommunledningen i Gävle – vänsterpartiet - misstror allt vad privat företagsamhet innebär. Det framgick med all önskvärd tydlighet i debatten om Ikeas expansion och tyvärr var inte miljöpartiet långt efter i sin kritik mot företag som vill skapa arbetstillfällen. Sanningen är den att det var vi Moderater som tillsammans med folkpartiet och kristdemokraterna möjliggjorde beslutet om utbyggnaden av Ikea genom vårt aktiva arbete i kommunstyrelsen och de aktuella nämnderna och ytterst genom att stödja förslaget i kommunfullmäktige med våra röster.
Hur långt ska länets kommuner sjunka i näringslivets rankningar innan Regionförbundet Gävleborg och Länsstyrelsens ledande företrädare ska reagera genom att vidta konkreta åtgärder i syfte att hjälpa och stödja länets kommuner att utveckla sitt lokala företagsklimat?

Lars Beckman
Riksdagsledamot (m)

Niklas Bornegrim (m)
Ledamot av Gävle kommunfullmäktige