Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagsklimat Gävle

För den som vill veta vad ett rödgrönt styre skulle kunna betyda för Sverige så kan man redan nu studera hur Gävle har drabbats av det rödgröna styret. I Gävle är arbetslösheten mycket hög vilket Arbetarbladet har visat i sin utmärkta artikelserie. En starkt bidragande orsak är det usla företagsklimat som företagarna signalerar i de rankningar som genomförs av näringslivsorganisationer. Mest kritiska är jobbskaparna – företagarna - i den undersökning som Gävle kommun själva genomför, men har vi under de senaste tio åren sett några allvarliga krafttag för att vända utvecklingen till det bättre? Tyvärr är svaret nej.

Konsekvensen av ett uselt företagsklimat blir att invånarna i kommunen blir utan jobb. Finns det inga arbetsgivare så finns det heller inte någon som kan anställa. Så enkelt och så svårt är det på samma gång. De senaste tio åren har flyttlassen gått från Gävle av stora och viktiga arbetsgivare och nu när de röda fanorna och demonstrationstågen har lagts åt sidan av kommunledningen så kanske det är dags att börja fundera över vad som har gått så fel i V, MP och S-styrda Gävle.

Arbetarbladet har visat att arbetslösheten är väsentligt lägre i tre närliggande kommuner till Gävle. I alliansstyrda Uppsala är den mindre än hälften av Gävles nivå, i Falun som under förra mandatperioden styrdes av alliansen är den också ungefär hälften av Gävles nivå och i alliansstyrda Sundsvall är arbetslösheten närmare 40 procent lägre än i Gävle.

Eftersom det är så stora skillnader mellan kommunerna trots att vi för samma framgångsrika nationella politik i Sverige med bl a lägre arbetsgivaravgifter för unga under 26 år, RUT- och ROT-avdrag och de viktiga jobbskatteavdragen så måste det alltså ha med den lokala näringslivspolitiken att göra när arbetslösheten skenar i Gävle. Sjukdomsinsikten hos S verkar dock närmast obefintligt om man ska tro de uttalanden som sker i media av ledande socialdemokrater. Om man inte kan erkänna att man har gjort fel under många år genom att inte fokusera på tillväxt, företagande och ett bättre företagsklimat så kan man inte heller åtgärda problemen.

Vi har sett att det går att påverka utvecklingen även här i länet. Samma usla företagsklimat som Gävle har hade man även i Hudiksvall till invånarna bytte kommunledning i valet 2010 och nu har utvecklingen i MP och alliansstyrda Hudiksvall bytt riktning till det bättre. Den förändringen har inte kommit av sig själv utan det sker genom ett hårt arbete i den egna kommunen. Det moderata kommunalrådet Jonas Holm reser inte jorden runt tillsammans med utvalda företagare och går på nöjesparker utan han och den övriga kommunledningen fokuserar istället på att skapa samarbeten och mötesplatser mellan den offentliga sektorn och företagare i Hudiksvall. För något år sedan hade det moderata kommunalrådet gjort över 100 företagsbesök personligen i kommunen för att lyssna in vad som kunde göras bättre och det är efter de signalerna man sedan formulerar den egna näringslivspolitiken. Arbetslösheten har inte heller utvecklats lika dystert i Hudiksvall som den har gjort i Gävle där kommunalråden verkar tillbringa mer tid utanför den egna kommunen istället för i densamma.

Alliansen kommer att vända utvecklingen även i Gävle efter valet 2014. Det kommer inte att gå varken fort eller enkelt men genom det kommande skiftet i kommunledningen så kommer i vart fall arbetet börja med att få företag att vilja flytta till Gävle och kanske ännu viktigare just nu – att stanna kvar i kommunen. Genom en positiv inställning till företagsamhet från kommunledningen så blir det viktiga signaler till Gävles jobbskapare. Stanna kvar i Gävle och utveckla era företag här. Den nya kommunledningen kommer inte att marschera med röda fanor den 1 maj och protestera mot era företag utan vi vill arbeta tillsammans; kommun, fackliga organisationer, samhälle och företagsamhet för att utveckla Gävle kommun, så som vi gjorde en gång i tiden. Mindre än så förtjänar inte Gävleborna.

Lars Beckman
Moderat Riksdagsledamot Nya Moderaterna