Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Författaren: "Våra hjärtan får inte den utbildning de behöver för att utvecklas"

Att leva sitt liv med ett öppet hjärta är en konst. En konstform som kräver tålamod, tillit och vägledning. Men framförallt – det kräver kärlek. Den 8 september kommer författaren och föreläsaren Janesh Vaidya till Gävle för att tala om ”Konsten att älska”.

– Det var min farmor som lärde mig att älska. Hon vägledde mig som barn och kärleken från henne fick mig att övervinna känslan av att inte blivit sedd och älskad av min egen far, säger Janesh Vaidya.

Janesh är författare och föreläsare. Han har gett ut fyra böcker i Sverige inom områdena yoga, mat och ayurveda. Varje år besöker han Sverige för att träffa klienter, föreläsa och ta fram underlag till sina böcker.

Han växte upp i en liten by i Kerala, Indien i en traditionell vaidyafamilj. En vaidya (ayurvedapraktiker) är en person som är utbildad inom ayurveda och som hjälper människor att bli friska. Ayurveda är en urgammal Indisk holistisk läkekonst som handlar om att förebygga sjukdomar genom rätt mat, rätt livsstil och rätt tankar.

Läran fördes vidare till Janesh som under flera år jobbade som vaidya i byn. Senare reste han till Europa och USA för att sprida kunskapen om ayurveda. Men viljan att hjälpa kom långt tidigare.

– Jag skapade en vision redan som tonåring. Då bestämde jag mig för att hjälpa människor att bli så friska som möjligt. Och jag älskar att inspirera människor omkring mig genom mina föreläsningar och böcker. Det är min passion. Utan passion skulle jag dö, säger han.

Till följd av en stundtals svår uppväxt med ett komplicerat förhållande till sin far började Janesh i tjugoårsåldern att utforska världen. Han reste jorden runt och lärde sig mer om både sig själv, marken han gick på och människorna omkring sig. Ödet ledde honom till slut hem till Kerala där han hittade kärleken både till sig själv och till livet. Nyckeln han fann - att alltid leva sitt liv med ett öppet hjärta.

– Om vi förstår att allt som hänt i vårt förflutna har format oss till de människor vi är idag. Och att vår framtid bara är en illusion, eftersom det vi äger idag kommer att försvinna i framtiden. Även vår egen kropp. Då kan vi göra oss av med den sorg vi bär inom oss. Sorgen från till exempel en förlorad barndom. Om vi förstår det här med hela vårt hjärta kan vi leva i nuet och sluta oroa oss över morgondagen. Då blir vi fria, säger Janesh.

Att leva med ett öppet hjärta kan vara både komplicerat och läskigt. Framförallt i ett samhälle som belönar prestationer framför känslor. Ett samhälle som hjälper oss att öppna upp våra hjärnor snarare än våra hjärtan.

– Ibland tänker jag på vårt samhälle som en stor cirkusföreställning där vi tränas för att delta i en show. För att visas upp. På samma sätt som på en riktig cirkus är det bara djurens prestationer som räknas, inte deras känslor. Det gör att våra hjärtan inte får den utbildning de behöver för att utvecklas, säger han.

Janesh förklarar att ett öppet hjärta inte innebär att vara naiv och acceptera allt som sker i livet. Det handlar snarare om att våga testa nya vägar utan att vara rädd för att misslyckas. Att inte alltid förvänta sig det perfekta resultatet utan istället vara glad över att du fått en ny erfarenhet.

Men det krävs mod för att bryta samhällets normer och komma ut i ljuset. Den som gör den sortens resa behöver stöd och vägledning av en lärare, berättar Janesh. Det var hans farmor som visade honom vägen till ljuset och till hans eget hjärta. Ett ljus han vill föra vidare.

– Omedvetet har jag nog fullföljt den vision min farmor hade. Under hela sitt liv hjälpte hon människorna i sin by genom sina kunskaper inom ayurveda. Jag har fortsatt den resan. Jag flyger bara lite högre och ser hela världen som min by, säger han.

Tre livsråd av Janesh Vaidya och hans farmor som lever vidare som en stjärna på himlen

Ät ordentligt, sov ordentligt och älska livet passionerat

Ha en dröm och lev och dö för den

Kom ihåg att du inte kan hålla kvar eller äga andra människor – du kan bara älska dem villkorslöst

Lyssna på Janesh Vaidya

Den 8 september 18.00 på Söders källa i Gävle. Föreläsningen ”Art of love” har temat kärlek och passion utifrån ett traditionellt ayurvediskt perspektiv.

För mer information www.yoga-shala.se/