Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förfesten som teori

Erkänn. Nån gång har du suttit där med en sån där kartong som håller ihop ett sexpack folköl på huvudet. De är ju som gjorda för det.

Annons

Just så sitter en man, halvsovande och med den där kartongen som en toppig hatt på skallen, i en film som heter "Everything you always wanted to know about the Pre-party* (*but were afraid to ask)".

Mannen är forskare och gör en film om förfesten och måste fejka ihop en förfest eftersom det måste finnas fältstudier med i hans uppsats. Han och killarna han får tag på fejkar så bra att det blir på riktigt.

Uppsatsen bygger på att förfesten är en så kallad konsumtionsritual. Där finns den så kallade artefakten (i det här fallet alkoholen), manuset (vad som gör själva förfesten till en förfest), roller (den som ordnar festen ,den som ser till att halla har kul och så vidare) och publiken (de som är med på förfesten och andra man träffar på, typ dörrvakter).

I filmen ser man hur förfesten inleds (introfasen). Folk hänger i köket och pratar lite, knäcker första ölen. Förfesten fortsätter (synkfasen) och alla dricker, nån drar ett gammalt skämt och asgarvar. Så småningom börjar nån spela "Guitar hero", andra sitter i högljudda diskussioner om nåt oväsentligt och yterligare några andra sjunger med i låtarna som spelas, nån ordnar den fina dryckestävlingen där halva gänget får dricka när Sting sjunger "Roxanne" och andra under "red light" (fullfasen). Nån blir för full (kritiska fasen), men sen har nån annan ringt efter taxi och den står utanför och väntar och allt blir sådär kaotiskt innan alla har kissat och klätt på sig ytterkläderna men till slut är de på väg (avslutningsfasen).

Förutom forskaren som sitter där med sin ölkartongsmössa och sover.

Så är det i filmen. Inte så väldigt olikt verkligheten, bortsett från det faktum att man sällan har med sig en forskare på förfesten.

Nu är det som så att filmen i sig är en uppsats. Tre killar som pluggar på Marknadsakademien som är en del av Stockholms universitet har gjort den som en del av C-uppsatsen som handlar om, ja håll i er, förfesten som konsumtionsritual.

"Det kan vara på sin plats att påpeka att vi samtliga har gedigen erfarenhet av valt konsumtionsfenomen", skriver de i sitt förord till den skrivna delen av uppsatsen.

Listigt kan man tycka. Att ge sig själv en helt legitinm ursäkt att fortsätta hänga på förfester även under den termin som ska ägnas åt förberedande forsning i form av uppsatsskrivande.

Men det hindrar ju inte att det är rätt festlig läsning och tittning.

För precis som de här tre killarna så har vi ju alla varit på förfest nångång, för att inte säga rätt ofta. Och visst känner man igen sig, även om jag till exempel inte varit med på så värst många grabbiga förfester med luftgitarrspelande och ölhävning i bar överkropp (så som förfesten skildras i filmen).

Så vad kommer de fram till? Att förfesten håller sig till vissa ramar, men att de skiljer sig åt. Gemensamt för alla förfester är emellertid att dricka alkohol och bli lite full.

De kommer också fram till att man bör ta hänsyn till förfesten som konsumtionsritual när man gör marknadsföring som riktar sig till den här gruppen människor (den förfestande delen av mänskligheten), oavsett om det handlar om att man vill minska alkoholkonsumtionen eller om man vill kränga sprit.

Så. Nu har ni den teoretiska bakgrunden till förfesten.

Filmen kan ni kolla på på www.vimeo.com/652187.

Mer läsning

Annons