Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förföljd av fotopriser? Roligt, säger Fäldt från Forsbacka

Fotografen Thobias Fäldt med rötter i Forsbacka har blivit nominerad till Svenska Fotobokspriset. I år igen.

Utmärkelserna verkar nästan förfölja honom. Arbetets Museums dokumentärfotopris, Scanpix stora fotopris, TT:s stora fotopris…

Fäldt arbetar i dag framför allt med konstnärliga fotoprojekt tillsammans med Klara Källström. Det är deras gemensamma bok ”Village” som nu är en av fem nominerade till årets Svenska Fotobokpris.

– Otroligt hedrande, säger Thobias Fäldt.

– Det är extra roligt eftersom 2016 markerar 20-årsjubileet för Svenska Fotobokspriset, plus att det är extra extra roligt eftersom vi var nominerade förra året också, då med boken ”Europe, Greece, Athens, Acropolis”, säger Thobias Fäldt.

Varför uppmärksammas ni tror du?

– Kanske beror det på att vi experimenterar mycket med hur en berättelse kan se ut och manifesterar det sen det i fysisk form. Det verkar göra att folk blir nyfikna!

Både ”Europe, Greece, Athens, Acropolis” och ”Village” var resultatet av resor. ”Village” beskrivs som en undersökning av språkpolitiken i Kanada och konstnärerna tillbringade tre månader i Quebec.

Men hans Forsbacka- och gästrikehjärta slår hårt, vill Fäldt påpeka. Trots alla utflykter och en rad utställningar runt om i världen. Basen är Stockholm där Klara Källström och Thobias Fäldt grundat förlaget B-B-B-Books tillsammans med designerduon 1:2.3.

Övriga nominerade till Svenska Fotobokpriset 2016 är Jenny Källman, Martina Hoogland Ivanow, JH Engström samt inte minst David Magnusson – för ”Purity” som också blev en uppmärksammad utställning på Fotografiska. En stark konkurrent? Förra gången ”besegrades” Fäldt/Källström av Anna Strands "Nagoya Notebook".

I juryn sitter bland andra legendariska fotografen Anders Petersen – första vinnaren någonsin av Fotobokspriset för 20 år sedan. Hur det går i år avslöjas 19 februari. 10 000 kronor kan de nominerade redan casha in, vinnaren får ett stipendium värt 60 000. Priset är instiftat av fotoförfattarsektionen inom Svenska Fotografers Förbund.