Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förlorarna

DN granskar den svenska arbetsmarknaden. Och den första delen i granskningen handlar om oss, om dig och mig och hur vi ser på våra arbeten och vårt värde på arbetsmarknaden.

Läsningen är tragisk. För när DN låter Ipsos ringa runt till 1 000 svenskar visar det sig att 61 procent anser att arbetstidsförkortning och lönesänkning i enlighet med detta är en bra eller ganska bra lösning. Mest positivt inställda är de som står allra längst från arbetsmarknaden, unga och de utan arbete, en grupp där vi bland annat hittar de arbetslösa och sjukskrivna.

Det är ett besked som gör ont på riktigt. Precis som beskedet om att 200 000 svenskar saknar sjukpenninggrundande inkomst. Eller vetskapen om att den som blir utan arbete i dag får mycket liten hjälp att ta sig tillbaka in på arbetsmarknaden. Eller att kidsen som nu går på gymnasiet, kommer få det mycket svårare att ombestämma sig senare i livet än vad vi hade det, eftersom gymnasieskolans utformning kräver att du redan vid 15 ska veta var du vill vara när du är 30.

Vi sålde ut vår trygghet i utbyte mot sänkta skatter. Sänkta skatter som bara hjälper oss om vi faktiskt har ett arbete och turen att få förbli friska.

Fredrik Reinfeldt verkar dock inte särskilt bekymrad. Han är i stället mer upptagen med att ställa krav på Stefan Löfven för att medverka i tv-sänd partiledarduell. Eller ge verbala hurringar åt sin egen migrationsminister och moderata lokalpolitiker som satt fingret i luften och tror att det nu är dags att börja prata om vikten av minskad invandring.

Och vid sidan av sitter Socialdemokraterna och accepterar borgerliga skattesänkningar och gillar vinster i välfärden, med en ledare som rodde krisavtalen i hamn i rollen som ordförande för IF Metall. Krisavtal som bland annat Pappers vägrade befatta sig med, eftersom krisavtal i kombination med obefintlig arbetsmarknadspolitik och slaktade skyddsnät inte är något annat än en katastrof i vardande.

Och nu är vi där. Moderaternas politik fungerar. 61 procent tycker arbetstidsförkortning och lönesänkningar är en bra eller ganska bra lösning.

De stora förlorarna är vi, landets arbetstagare. Så desperata att få behålla våra arbeten att vi nu gör snart sagt vad som helst för att inte bli arbetslösa.

Det finns så mycket som skaver med att leva i Sverige 2013.