Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förnya och förbättra!

Strömvallens gamla träläktare är i ropet igen. Anledningen är att företaget FastPartner vill komma över marken för att kunna bygga ett hotell och då det är underskott på hotellplatser i Gävle är det således en god affär för FastPartner.

Annons

Här kan man då misstänka att företaget vill ”blidka” folket genom att bygga en helt ny fotbollsarena för Gefle IF. Är detta då en dålig sak för staden?

Vi skulle vilja säga att det inte är det. Gefle IF får en ny arena, FastPartner får sitt hotell och nya arbetstillfällen skapas i lågkonjunkturens Sverige. Vinner inte alla på det?

Uppenbarligen verkar inte vissa krafter tro det eftersom man så hårdnackat ställer sig emot förslaget. Av motståndet finns det två läger, det ena kallar sig för ”kultur” och menar att den gamla läktaren har ett så pass stort idrottshistoriskt värde att man bara måste låta den stå kvar och det andra lägret verkar mest vara rädda för att utsikten kommer att förändras.

Frågan man borde ställa ”kulturfolket” är om det idrottshistoriska värdet överskrider behovet av en ny arena för Gefle IF? Kan man verkligen motivera ett bevarande av den gamla träläktaren endast på grund av det faktum att den är gammal? Som läktare sett är den faktiskt helt oduglig. Något vi tror att den fotbollsintresserade sittplats- publiken i Gävle håller med om. Pelarna som krävdes för att hålla upp taket när den byggdes skymmer sikten på ett sätt som gör att uppskattningsvis fem meter av planen försvinner när man sitter där. Att det sedan är en träläktare är ett annat problem. 11 maj 1985 brann en liknande träläktare i Bradford, England. På mindre än fyra minuter var hela läktaren övertänd. Resultatet? 56 döda. Något liknande skulle faktiskt kunna inträffa i Gävle. Här vore en ny läktare att föredra då det är allmänt känt att betong brinner sämre än trä.

Till den andra gruppen skulle vi vilja ställa frågan: Går era behov om en fin utsikt före stadens bästa? Med stadens bästa menar vi här de många nya arbetstillfällen som kommer att skapas och den uppmärksamhet som Gävle kommer att få i och med ett evenemangsområde i svensk toppklass. Den uppmärksamheten kommer att vara kvar långt efter det att Kulturhuvudstadsåret är till ända. Få saker sätter en stad på kartan som ett bra idrottslag och målet med det här är att Gefle IF ska bli ett av Sveriges bästa fotbollslag.

Den senare gruppen har lämnat in en text till Gävle kommun där man skriver att man vill ”samla alla lagsporter på Sätraåsen” ivrigt påhejade av ”kulturfolket” som tycker att det verkar vara en fantastisk idé. Argumenten som finns är att det finns gott om parkeringsplatser i Sätra. Förvisso sant men fördelen med att ha en arena centralt belägen är att man slipper åka buss långt då vissa väljer att ta bilen av bekvämlighetsskäl. Visst, bor man i Sätra är det väl nära men för de boende i Bomhus då? Det är betydligt lättare att ta sig till Strömvallen oberoende var du bor i Gävle då arenan är centralt belägen. Det är lika långt för alla och här finns det bättre möjligheter att ta bussen och sedan en kort promenad till Strömvallen och det om något är väl klimatsmart och ligger rätt i tiden.

Dessutom har det gjorts en analys av parkeringsbehovet kring nya Strömvallen och den analysen har visat att parkeringsplatserna kommer att räcka.

Den gamla läktaren har gjort sitt, Strömvallen behöver förnyas och förbättras. Gävlebor ska kunna gå på allsvensk fotboll och kunna sitta under tak. Hur många väljer i dag att inte gå på fotboll då väderleksrapporten lovar regn? Vi skulle vilja påstå att det är en hel del.

Tiderna förändras. Klart att man kan byta huvudläktare när andra läktare runt plan bytts genom åren. Det finns inget som säger att den första lösningen är den bästa bara för att den var först. Vi har även genom historien bytt föreningsnamn, klubbfärger och sektioner i föreningen har försvunnit.

Slutligen, vore det inte tråkigt om bevarandet av idrottshistoria omöjliggör att ny idrottshistoria skrivs? Det anser i alla fall vi.

styrelsemedlemmar i Gefle IF:s supporterklubb Sky Blues

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel