Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förnyelse kräver förnyad ledning

Annons

För en förnyelse av socialdemokratin krävs en förnyelse av dem som skall leda partiet. Av denna anledning är följande alltför komprometterade och belastade för att kunna komma ifråga.
Mikael Damberg, Tomas Eneroth, Håkan Juholt, Ulrica Messing, Veronica Palm, Östros, Sven-erik Österberg, Ylva Johansson. Dessa har varit med från 2000 och längre. De har i stort sett sanktionerat EU-s politik utan minsta kritik. De har varit med och röstat fram ändringar i grundlagen som enligt flera statsvetare skett på ett grundlagsvidrigt sätt, enbart för att kunna överföra makt till Bryssel. De har gjort detta utan att höra medborgarna! De har med andra ord inte respekterat folkviljan och därmed demokratin. Det minsta en partiledare skall göra är att leva upp till det sistnämnda Bl a följande för medborgarna väsentliga förändringar och inskränkning av demokratin har de varit med om att driva igenom. Godkännande av Amsterdam-, Maastricht-, Schengen-, Nice- och Lissabonavtalet. Det sista innebär en sådan förändring att statsskicket ändrats. De har accepterat avvecklingen av vår alkoholpolitik och godkänt stridande insatsstyrkor. Konsekvenserna har blivit: inskränkning i arbetsrätten (kollektivavtalen). Lavaldomen är också en konsekvens av detta. De har med andra ord genom sin oklara ideologi försämrat förhållanden för inte bara arbetare och löntagare utan för Sveriges medborgare i gemen. Det har skett utan att frågorna prövats vid val eller folkomröstning. Alla var förutom Padgrotsky, för att Sverige skulle ansluta sig till EMU! De har varken följt förarbetena till grundlagen eller grundlagens anda och bokstav när de medverkat till dessa beslut och förändringar. Hur sådan politiker skall kunna förnya partiet och slå in på en väg som gynnar arbetare, löntagare och Sveriges medborgare i gemen är för mig obegripligt.
Kvar finns endast en person. Hon heter Lena Sommestad. Hon är för det första inte komprometterad som de övriga. Hon är däremot dem överlägsen intellektuellt, ideologiskt, personlighetsmässigt, kunskapsmässigt. Hon påminner mycket om såväl Tage Erlander som Olov Palme. Båda dessa var också otippade och överraskade då de blev valda. Med Lena Sommestad återuppstår en pånyttfödd socialdemokrati. Hennes personlighet är sådan att folket kommer att sluta henne till sig. Men en annan och mycket viktig sak är. Det kommer att finnas hundratusentals valarbetare som kommer att göra allt för att stödja och arbeta för henne. Ingen av de andra kan räkna med en sådan uppslutning kring sin person som hon. Hennes personliga egenskaper når ingen av de övriga upp till. De som nu röstar om partiledare kommer endera att föra ut partiet på en lång ökenvandring alternativt om de röstar fram Sommestad vinna folkets förtroende och därigenom erövra regeringsmakten.

Olle Ljungbeck, Gävle

Mer läsning

Annons