Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förorenad mark kan börja saneras under sensommaren

Saneringen av marken vid Frankssons såg i Ockelbo kan komma i gång under sensommaren eller i höst.

– Det är ett stort arbete som ska genomföras, säger Bo Lindblad, teknisk chef i Ockelbo kommun.

Marken vid Frankssons såg i Ockelbo är förorenad av cancerogena ämnen, arsenik, koppar och krom – rester sedan ett företag arbetade med impregnering av virke. Den förorenade marken måste saneras och det blir ett omfattande jobb.

– Först måste experter ta prover och analysera hur förorenad marken är och slutligen måste nya friska grus- och jordlager läggas dit. Det är inte helt klart när saneringsarbetet kan komma i gång, men vi hoppas att det ska kunna påbörjas under sensommaren, säger Bo Lindblad.

Området vid Frankssons såg ägs av tre olika parter kommunen, L E Franksson Trä AB och en privatperson. Den del av marken som privatpersonen äger sålde Ockelbo kommun till privatpersonen på 90-talet. Ockelbo kommun håller nu på och köper tillbaka den marken från privatpersonen och köpet är i det närmaste klart. 125 000 kronor får kommunen betala för marken.

– På den marken står nu en gammal stenkåk som vi kommer att riva, säger Bo Lindblad.