Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förorenad mark kan börja saneras under sensommaren

Saneringen av marken vid Frankssons såg i Ockelbo kan komma i gång under sensommaren eller i höst.

Annons

– Det är ett stort arbete som ska genomföras, säger Bo Lindblad, teknisk chef i Ockelbo kommun.

Marken vid Frankssons såg i Ockelbo är förorenad av cancerogena ämnen, arsenik, koppar och krom – rester sedan ett företag arbetade med impregnering av virke. Den förorenade marken måste saneras och det blir ett omfattande jobb.

– Först måste experter ta prover och analysera hur förorenad marken är och slutligen måste nya friska grus- och jordlager läggas dit. Det är inte helt klart när saneringsarbetet kan komma i gång, men vi hoppas att det ska kunna påbörjas under sensommaren, säger Bo Lindblad.

Området vid Frankssons såg ägs av tre olika parter kommunen, L E Franksson Trä AB och en privatperson. Den del av marken som privatpersonen äger sålde Ockelbo kommun till privatpersonen på 90-talet. Ockelbo kommun håller nu på och köper tillbaka den marken från privatpersonen och köpet är i det närmaste klart. 125 000 kronor får kommunen betala för marken.

– På den marken står nu en gammal stenkåk som vi kommer att riva, säger Bo Lindblad.