Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förre S-politikern blir ledare för M

Förre socialdemokraten Hans Olsson blir moderaternas nya oppositionsråd.
Han ersätter Riitta-Liisa Björk som i höst kliver åt sidan.
– Jag är otroligt glad och hedrad, säger 48-åringen.

Efter snart tolv år som oppositionsledare i Sandviken är 63-åriga Riitta-Liisa Björk nu på väg att trappa ned som politiker. Meningen är att hon ska sluta som oppositionsråd 1 september.

I en intern process har de tre moderatpolitiker som varit beredda att kandidera som hennes efterträdare fått chansen att presentera sina visioner för partikamraterna.

Vid en sluten omröstning i tisdags kväll i den 14 personer stora fullmäktigegruppen togs beslutet om vem som ska bli partiets nästa ledare och ansikte utåt inför valet 2014.

Flest röster fick 48-åriga ambulanssjuksköterskan Hans Olsson. En politiker som redan i dag har tunga uppdrag i både kommunen och länet som bland annat ledamot i fullmäktige, kommunstyrelsen och regionförbundet.

Hans Olsson kommer från en känd socialdemokratisk familj. Avlidne pappan Sören var ordförande i landstinget och mamman Ing-Marie var ordförande i Sandvikens bygg- och miljönämnd.

Så sent som inför valet 2006 var också Hans Olsson själv socialdemokratisk politiker.

Han föreslogs då av länsförbundets valberedning som nytt landstingsråd. Men det blev i stället Tommy Berger som valdes till uppdraget.

När M i Sandviken skulle sammanställa fullmäktigelista inför valet 2010 dök Hans Olsson oväntat upp som moderat och nu är han alltså internt utsedd till blivande oppositionsråd.

Vid en presskonferens på måndag är det meningen att Hans Olsson ska berätta om vad han vill åstadkomma som ledare för det största oppositionspartiet.

– Jag är otroligt glad och hedrad över att ha blivit vald av fullmäktigegruppen. Men formellt är inte allting klart än, säger han.

De övriga två som kandiderat för att bli oppositionsråd för Moderaterna är Urban Nilsson och Daniel Sjöberg.