Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försäkring mot böter okej för polisen

För några hundra per år i försäkringskostnad slipper du betala fortkörningsböterna. Det erbjuder flera bolag bilisterna. Inga problem, säger polisen. Inte godkänt, säger försäkringsbranschen.

Ett av bolagen som erbjuder försäkringen poängterar att det inte handlar om att avtala bort varken det juridiska eller moraliska ansvaret i samband med hastighetsöverträdelser. Men för 595 kronor om året kan du slippa betala upp till tre böter per år.

Johan Lundström är chefsjurist på branschorganisationen Svensk Försäkring, som representerar 97–98 procent av försäkringsmarknaden. Han garanterar att inget av de anslutna bolagen sysslar med den här typen av försäkringar.

Beviljar inte tillstånd

– Det går inte, eftersom Finansinspektionen inte beviljar tillstånd för verksamhet med den här typen av avtal, säger han.

Avtal där man försäkrar sig mot något som inte är lagligt är inte giltiga enligt lagstiftningen. Och företag som tecknar sådana avtal får inget tillstånd av finansinspektionen, det vill säga staten.

– Försäkring mot böter är ett typiskt exempel på avtal som inte blir laglig bindande, säger Lundström.

Inga problem för polisen

För polisen verkar försäkringarna dock inte vara något större bekymmer.

– Det enda som försäkras bort är pengarna, och det står väl folk fritt att sluta sådana avtal. Men det juridiska ansvaret, som körkortsindragningar och andra följder, kommer bilisterna inte undan, säger Erling Arvidsson, yttre befäl vid trafikpolisen i Gävleborgs län.

Han tror inte heller att den här typen av försäkringar leder till att fler kör för fort.

– Nej, det har jag väldigt svårt att tänka mig, säger han.