Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försening gjorde Hyttbron en kvarts miljon kronor dyrare

Förseningarna av Hyttbron i Järbo gjorde att bron blev en kvarts miljon kronor dyrare.

Anledningen till förseningen var en tvist med markägaren.

I två år var den efterlängtade Hyttbron över Jädraån borta. I somras kom den på plats igen – men försenad. Denna försening kostade 240 000 kronor extra.

Ursprungligen budgeterades 600 000 kronor för upprustningen av den slitna bron, men den blev liggande när den väl var rustad. Orsaken var en tvist mellan Sandvikens kommun och markägaren som äger området vid brons ena sida.

Problemet var att vägen som gick ner till bron passerade markägarens tomt. Markägaren menade att han som fastighetsägare var skyldig om en olycka skulle inträffa på hans mark, och att ansvarsfrågan först måste lösas.

Tvisten löstes emellertid och bron kom på plats igen 2008 efter det att lokalbefolkningen engagerat sig, men alltså en kvarts miljon kronor dyrare.

Bron över Jädraån är viktig för Järbo eftersom det annars blir en lång omväg till Hålldammen, en omtyckt badplats. När bron var borta började människor i‑stället att ta järnvägsbron, vilket fick SJ att reagera och påpeka risken för allvarliga olyckor som kunde inträffa.