Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskare sågar arbete mot rattfylla

I en ny rapport kritiserar forskare inom polisen och Polishögskolan polisens metoder för att motverka rattfylleri.

Forskarna förklarar utvecklingen med att polisen medvetet ställer sig på fel platser vid fel tider. Syftet är att få ett stort antal utandningsprov men att undvika att ta fast rattfulla, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion som har tagit del av rapporten.
I rapporten finns flera exempel på hur polischefer beordrat anställda att undvika att ta fast rattfulla.
”Jag säger till mina poliser att det bara är blåsning för statistikens skull som gäller”, säger ett stationsbefäl som intervjuats enligt Ekot.
Stefan Holgersson, en av de forskarna bakom rapporten, säger att alkotesterna för att vara avskräckande måste spridas ut slumpvis på olika platser och olika tider på dygnet.
I rapporten finns också exempel på hur poliser fuskat med alkometrarna, blåst själva i dem eller kört bil med alkometern utanför fönsterrutan så att falska utandningsprov registrerats.
– Målet med det hela är att uppnå det stipulerade antalet blås, inte att få tag i rattfyllerister, säger kriminalinspektören Lars-Erik Eriksson i Dalarna till Ekot.