Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskning på gång om äldres kärleksliv

Vi blir allt äldre och håller oss friska längre men hur påverkar det vårt kärleksliv? Har synen på intimitet och sexualitet förändrats bland äldre?

Forskare vid Högskolan i Gävle har fått 1,4 miljoner kronor för att ta reda på det.

– Det är ett obelyst område, äldres sexualitet har varit väldigt osynliggjort, säger projektledare Peter Öberg.

I Sverige finns drygt en miljon singlar som är 60 år eller äldre. Majoriteten av dem är kvinnor.

– Vi har en demografisk och familjesociologisk förändring med allt fler äldre och nya generationer i höga åldrar med nya värderingar, som till exempel 40-talisterna. Guldbröllopen ökar men samtidigt blir det vanligare att vara frånskild bland äldre. Vi har en större rörlighet i relationerna, säger Peter Öberg, docent vid Akademien för hälsa och arbetsliv på Högskolan i Gävle.

Äldres relationer undersöks

Han har fått 1,4 miljoner kronor från FAS, Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap, för att studera vilka attityder, förväntningar och erfarenheter äldre har av nya kärleksrelationer. Två forskare från Uppsala universitet och Stockholms universitet ska också arbeta med studien.

– Det finns fördomar om att äldre skulle vara ensamma och asexuella. När svenskarnas sexualvanor senast kartlades ingick inte personer över 74, säger Peter Öberg.

Ett 30-tal personer mellan 60 och 90 år som har erfarenhet av olika former av nya relationer på äldre dar, det kan vara äktenskap, samboende, särboende eller tillfälliga sexuella kontakter, ska intervjuas. Hösten 2010 startar studien och beräknas ta två år.

– Vi tänkte gå ut med en annons för att försöka få tag på informanter.

Stöd och omsorg i framtiden

Studien ska lyfta fram vad de nya relationerna spelar för roll för äldres livskvalitet och kan ge värdefull kunskap om vad intima relationer betyder för upplevelsen av åldrandet. Kartläggningen kommer också att ge information om hur stöd och omsorg för äldre kan komma att se ut i framtiden.