Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskolläraren frias

Förskolläraren som anklagats för att ha vållat treåriga Martins död på förskolan Grodan i Järbo frias nu i tingsrätten.
– Jag ska överväga om det finns skäl att överklaga eller inte, säger åklagare Kennert Andersson.

Gävle tingsrätt menar i den friande domen att förskolläraren inte har brustit tillräckligt mycket i tillsynen för att hon ska kunna hållas som ansvarig för Martins död.

Utgången av fallet har ansetts avgörande för vilka krav som går att ställa på landets förskollärare när det gäller tillsynen av barnen.

Domen kan tolkas som att tingsrätten menar att det inte går att kräva total tillsyn.

Tragedin inträffade 2011 medan förskolläraren hade ansvaret för Martin och sex andra barn som lekte utomhus. Hon följde med två av barnen för att hämta posten men tyckte samtidigt att hon hade överblick över gården.

En kort stund efter det hittades pojken i trädet. Han hade strypts av remmen till sin egen hjälm.

Tre och ett halvt år och två nedlagda polisutredningar senare väckte i december åklagarmyndigheten för miljö- och arbetsmiljömål åtal i Gävle tingsrätt. Rättegången hölls tidigare i december.

Pojkens pappa har berättat att en flicka fastnat i samma träd tidigare och att Martin vid ett par tillfällen lämnat förskolans gård ensam.

Åklagaren har inte kunnat bevisa att pappan påtalat de sakerna. Därför resonerar rätten att det inte fanns något skäl för förskolläraren att vara extra vaksam.

Domen slår fast att det var hon som hade ansvaret för barnen som var på gården, och skyldig att ingripa om något hände. Rätten menar också att förskolläraren hade kunnat förhindra dödsfallet om hon befunnit sig i pojkens närhet.

Men slutsatsen blir att kvinnan inte tog en så stor risk att hon förtjänar att hållas skyldig för Martins död.

Nu återstår att se om domen vinner laga kraft eller om det blir en prövning i hovrätten.

LÄS MER:

Insändare: Blir det en fällande dom vet jag inte om jag arbetar kvar

Tillbaka vid platsen för dödsolyckan

Han kräver ansvar för Martins död