Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskolläraren frias för Martins död

På torsdagen kom hovrättens dom i fallet kring treåriga Martins död på föräldrakooperativet Grodan i Järbo i mars 2011.
Förskolläraren som stått åtalad för vållande till annans död frias på nytt.

Läs också: Dagisbarnet Martins död upp i hovrätten

Rättsprocessen gällande treåriga Martins tragiska död har pågått i fyra år. Martin lekte utomhus med flera andra barn när han i ett träd fastnade med en hjälm han bar och ströps till döds.

Läs mer: Treåring omkom i klätterolycka

Förskolläraren tömde postlådan när olyckan inträffade.

Två gånger om har utredningar mot förskolläraren lagts ner – men därefter återupptagits.

December 2014 åtalades förskolläraren för vållande till annans död. Förskolläraren friades därefter i tingsrätten – nu står det klart att hovrätten fastställer beslutet.

Hovrätten slår liksom tingsrätten fast att förskolläraren hade det övergripande ansvaret och att det får antas att hon hade kunnat förhindra Martins död om hon befunnit sig i hans omedelbara närhet.

"Att lämna Martin, som endast var tre och ett halvt år gammal, utan uppsikt under denna tid får i någon mån anses vara oaktsamt", skriver hovrätten.

Men oaktsamheten är enligt hovrätten ändå inte tillräcklig för att fällas för vållande till annans död. Något medvetet risktagande har inte gjorts och olyckan beror inte på likgiltighet eller nonchalans från förskollärarens sida.

Utgången av rättsprocessen kring fallet Martin har ansetts viktigt för vilka krav som går att ställa på tillsynen av barn vid förskolor.

Åklagare Kennert Andersson tror inte att det är ett fall för Högsta domstolen.

– Men jag är inte säker, jag ska fundera ett par gånger till på det, säger han.

Läs också:

Martins död utreds på nytt

Han kräver ansvar för Martins död

Nu väntas åtal för Martins dödsolycka