Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första dagen för nya länspolismästaren

Hon har gått batongutbildning, skjutit godkänt och lärt sig använda tårgasspray. I går gjorde Christina Forsberg sin första arbetsdag som länspolismästare i Gävleborg, i en splitterny uniform.

– Jag är ju inte polis, men jag bär uniform för att det är viktig t för mig för att visa den tillhörigheten. Uniformen har ett viktigt symbolvärde, säger hon.

Christina Forsberg är Gävlebo sedan 1995, utbildad jurist och har gjort chefskarriär inom kronofogdemyndigheten, i Gävle, Eskilstuna och Stockholm. Hennes första dag som länspolismästare var också hennes första arbetsdag inom polismyndigheten.

I går visade hon upp sig för länets medier i en improviserad presskonferens på stående fot i polishusets reception. Valet att bära uniform var hennes eget, hon hade kunnat ställa upp i civila kläder också, förklarade hon.

De senaste två månaderna har Christina Forsberg ägnat sig åt en introduktion till polisens verksamhet. Hon har åkt radiobil, följt med kriminalpolisens spanare och gjort sällskap med kriminalteknikerna ute på brottsplatser.

– Och jag har gått en utbildning i hur man använder batong och tårgasspray, och jag har skjutit godkänt med tjänstepistolen. Det är viktigt för att få en förståelse för polisens rätt till våldsanvändning, säger hon.

Men hela introduktionen har gjorts i grannpolisdistriktet, Uppsala. Enligt Forsberg finns det två skäl till det.

– Dels ville jag inte bli för inblandad i den dagliga verksamheten här, dels gav månaderna i Uppsala bra kontakter med kollegor där som jag kommer att ha nytta av i framtiden, säger hon.

Vad hon vill åstadkomma som länspolismästare ville hon inte gå in på ännu.

– Jag är inte kvinna till att svara på det i dag. Nu ska jag först lära känna verksamheten i länet ordentligt, säger hon.

Förutom möten med polisens styrelse och ledningsgrupp handlar det om en turné i länet.

Hon kommer att få ett skriftligt åtagande från rikspolischefen Bengt Svensson om det uppdrag hon har.

– Men det kommer inte att skilja sig från andra länspolismästares. Budskapet jag har fått från rikspolisstyrelsen är att verksamheten i Gävleborg fungerar bra. Det hindrar naturligtvis inte att den kan göras ännu bättre och ännu effektivare.

En viktig fråga under de närmaste åren är den generationsväxling som polisen står inför. Extra pengar från staten gör att Gävleborg 2010 kommer att ha 70 fler poliser än i dag. Samtidigt går många äldre i pension.

– Det handlar om att ge en bra handledning till de nya, och att ta tillvara den kompetens som de som går lämnar efter sig. Det blir en utmaning, säger hon.

En sak hon har slagits av under sin introduktion är det stora behovet av ökad it-kompetens som finns inom polismyndigheten.

– Men det pågår redan ett arbete för att förbättra den, säger hon.

Hon vill gärna vara en synlig och tydlig länspolismästare även gentemot allmänheten.

– För att polisen ska kunna fullgöra sitt uppdrag, är det viktigt att vi är synliga i samhället. När det gäller övergripande strategiska frågor är det jag som ska synas, när det gäller polisens operativa verksamhet är det viktigt att andra poliser får en framträdande roll, säger hon.