Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första klimatvänliga julbordet?

Annons

Ett klimatvänligt julbord innehåller inte några grisprodukter men liten mängd av kött från kor och får som betar gräs, något vi människor inte kan. Gris är exempel på djur som nästan enbart äter det som människan kan äta, som spannmål majs och soja .Mycket av svenska djurs foder importeras, en stor del av soja. Vi importerar mer soja än allt kaffe, te, kakao och kryddor tillsammans. I flera länder i Sydamerika skövlas regnskog för att ge plats åt sojaodlingar. Skövlingen hotar även klimatet. Att hugga ner skog till betesmark eller för att odla foder står för sex procent av världens utsläpp av växthusgaser.
Det har sedan några år tillbaka varit känt att kött redan svarar för 18 procent av de utsläpp av växthusgaser som orsakats av människan och två tredjedelar av den mest potenta växthusgasen kväveoxid. Det är mer utsläpp än vad som kommer från hela transportsektorn. Nu har nya siffror kommit där det framgår att påverkan är ännu större än så.
Under tiden som jordens klimat förändras fortsätter vi att äta det vi alltid har ätit. Men gör vi inte något åt vara matvanor är det ingen mening att göra något åt de resterande klimathoten.
En svensk familjs ätande kräver nästan lika mycket energi som familjens bostad och resor tillsammans. 20 % av hushållens energianvändning och 25 % av hushållens koldioxidutsläpp i Sverige kommer från dryck och livsmedel.
Uppfödning av boskap i världen påverkar växthuseffekten mer än världens transportindustri. Detta rapporterades av FN:s jordbruksorgan FAO i en rapport från november 2007. Prognosen är att köttkonsumenterna ökar då invånare i utvecklingsländer får högre levnadsstandard och börjar konsumera kött.
Om alla i Sverige bytte ut två vanliga glödlampor hemma till lågenergilampor skulle ytterligare 8.900 människor kunna leva på jorden med svensk levnadsstandard utan att öka belastningen på miljön.
Om alla i Sverige däremot minskade sin köttkonsumtion med 75 procent skulle ytterligare 3.920.700 människor kunna leva på jorden med svensk levnadsstandard utan att öka belastningen på miljön."
Ersätt kött med exempelvis baljväxter. Att odla baljväxter kräver många gånger mindre energi än att producera kött. Bönor, linser och ärtor är billiga, man kan laga mycket gott med dem och de innehåller mycket av det som är nyttigt i kött: protein och mineraler som järn, zink och selen
Ät närproducerad potatis och matvete (t. ex. bulgur) oftare. Att undvika ris är bra då det vid odlingen av ris frigörs metangas som är en växthusgas, många gånger starkare än koldioxid.
Restaurangerna överträffar varandra med annonser i lokaltidningarna om erbjudande av julbord.
Vilken restaurang i Gävle blir först med att erbjuda ett klimatvänligt helvegetariskt eller ekologiskt julbord?
Per-Olof Erickson

Mer läsning

Annons