Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Förstår föräldrarnas frustration"

Många läsare blev upprörda över beskedet att hjärnskadade Alice Brodin inte får assistans som hon har rätt till. Det var socialnämnden i Hofors som tog beslutet att överklaga.

– Vi var tvungna för att få klarhet, säger ordförande Kenneth Axling (S).

Annons

Arbetarbladet berättade i går om Alice, sju år, som är så utvecklingsstörd att hon inte kan prata eller ta hand om sig själv. Dessutom har hon svårt att röra på sig.

I två år har föräldrarna kämpat mot socialnämnden i Hofors för att få personlig assistans. I början av året slog förvaltningsrätten fast att Alice har rätt till personlig assistans. Då överklagade Hofors kommun varpå kammarrätten beslutade att inte ta upp fallet och i stället hänvisa till det beslut som redan tagits.

Ärendet skickades tillbaka till socialnämnden i Hofors för att avgöra hur många assistanstimmar som sjuka Alice har rätt till. Då valde Hofors kommun att överklaga beslutet igen till Högsta förvaltningsdomstolen.

Det är socialnämnden som beslutade om överklagandet. Enligt ordförande Kenneth Axling beror beslutet på att det fanns otydligheter i fallet.

– Ett liknande fall i Jönköping avslogs, vi var tvungna att överklaga det här fallet för att få klarhet, säger han.

Fram till i höstas fick familjen ekonomiskt bidrag av Försäkringskassan. Sedan drogs det in eftersom tvisten med kommunen skulle prövas i domstol. Därför har familjen sedan i höstas ingen ekonomisk hjälp alls.

Har du någon förståelse för familjens situation?

– Ja, jag kan förstå att det känns som att man bollas fram och tillbaka. Men jag tycker att staten och socialstyrelsen borde se till att det finns ett tydligare regelverk av själva föräldraansvaret, säger han.

Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) är inne på samma linje. I en rapport tidigare i veckan kritiserade de lagen för att vara otydlig vilket gör att skiljelinjen mellan föräldraansvar och rätt till personlig assistans för barn är otydlig. Det gör att assistansbehovet bedöms väldigt olika från fall till fall, enligt rapporten.