Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstärkning kring flyktingboenden

De misstänkta för knivmorden i Västerås bodde på ett asylboende och polisen förstärker närvaron vid förläggningar av oro för hot mot flyktingar.
Vid köpcentrumet var stämningen dämpad dagen efter morden.

Annons

I nuläget finns det inget som tyder på att det finns någon koppling mellan de misstänka och offren, sade vice chefsåklagare Eva Morén på en presskonferens.

Motivet bakom morden är fortfarande oklart, men polisen betonar att det inte finns några politiska förtecken.

Det är en galen händelse, sade polisens kommenderingschef Per Ågren.

Inga tecken finns heller på att någon annan än de två anhållna männen ska vara inblandade i morden, enligt Morén.

Hon bekräftade att en kniv användes vid attacken och att polisen funnit det misstänkta mordvapnet. Morén vill dock inte gå in på om det är fler än en kniv som använts.

Något ytterligare kan inte sägas om hur det har gått till.

Förstärker vid asylboenden

De två personer som misstänks för morden - en 23-åring, skäligen misstänkt, och en 35-åring misstänkt på sannolika skäl - kommer från Eritrea och bodde på ett asylboende i Arboga. Västmanlandspolisen uppger att man förstärker närvaron kring flyktingförläggningar i länet.

Respektive lokalpolisområde har fått i uppgift att vidta de här åtgärderna, att finnas där i trygghetsskapande syfte för alla som finns där, både för de som jobbar och de som bor där, säger Per Ågren till TT.

Polisen har dock inte noterat någon konkret hotbild mot asylboenden, enligt Ågren.

Det är klart att mörka krafter möjligen använder det här på felaktiga sätt. Därför vill vi vara tydliga med att de här personerna är misstänkta och anhållna för mord, men att det inte finns några politiska förtecken som vi kan se, säger Per Ågren.

Enligt Carolina Ekéus, pressekreterare vid polisens Nationella operativa avdelning, sker ingen polisiär förstärkning i resten av landet.

Vi har bedömt att det inte finns någon förhöjd hotbild, säger hon.

Opereras igen

Det var vid 13-tiden i måndags som knivdådet skedde inne på Ikea i Västerås. Två personer - en 55-årig kvinna och hennes 28-årige son, boende i en by utanför Skellefteå - avled kort efter dådet.

På platsen fanns även den misstänkta 35-åringen, svårt skadad. Mannen vårdades fortfarande på tisdagen för livshotande skador och har inte kunnat förhöras. Han opererades i måndags och en ny operation inleddes strax före lunch i dag, uppger sjukhuset presstjänst.

Polisen vill inte gå in på hur 35-åringen har skadats.

Det vet vi väl, men det är en uppgift som vi måste reda ut lite bättre innan vi går ut med den, säger Per Ågren.

Nekar till brott

Den misstänkte 23-åringen greps i samband med att han sprang från varuhuset efter knivattacken. I polisförhöret efter gripandet nekade han till brott.

Hans advokat Maria Wilhelmsson träffade under tisdagsförmiddagen sin klient, som fortsatt hävdar sin oskuld.

Han har varit där men inte gjort någonting, säger Maria Wilhelmsson till TT, och tillägger:
Det kan räcka med att man befinner sig på fel plats vid fel tillfälle så kan man bli skäligen misstänkt. Det är väldigt låga beviskrav för att man ska bli skäligen misstänkt.

Polisen har hämtat in bilder från övervakningskameror som bland annat visar händelsen och arbetar med att analysera materialet.

De misstänkta gärningsmännen är inte kända av polisen för tidigare brott.

Ovanligt tyst

Stämningen är tryckt vid Erikslundsgallerian utanför Västerås. Ikeas flagga vajar på halv stång och varuhuset är stängt under obestämd tid. Men de andra butikerna är öppna. Ingen av dem spelar musik, besökarna är få och det är ovanligt tyst för att vara en galleria under en vanlig marknadsdag.

Leif Lindkvist lägger blommor på ett bord utanför Ikeas entré.

Det är det minsta jag kan göra. Jag kan inte fatta att en sådan här sak kan hända. Och på Ikea. Jag får inte ihop det, säger han till TT.

Anna Flamborg är kurator och jobbar med krishantering åt Västerås kommun.

Jag har pratat med ett vittne i dag som var väldigt upprörd, säger hon, och tillägger:
Annars är folk bedrövade och har svårt att ta in vad som hänt. Och att det hänt på just Ikea, där alla varit, och som på något sätt är en symbol för folkhemmet.
Annons