Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försvaret hade missat flygplanen

Tidigare förnekade försvaret kännedom om stridsplanen som många sett över Gävle och Sandviken. Nu ändrar de sina uppgifter.

– Jag glömde kolla alla upplysningar, säger Marie Pilsäter på Försvarsmaktens presstjänst.

Vittnesuppgifterna har vällt in till Arbetarbladet om de fyra lågtflygande stridsplanen i Gävletrakten. En erfaren segelflygare uppskattade att planen flög på 300-400 meters höjd eftersom det är samma höjd som segelflygare använder.

Ett annat vittne i centrala Gävle satt inne och fikade när planen passerade. Det hördes tydligt genom både väggar och stängda fönster.
– Alla runt bordet blev tysta. Jag har aldrig hört något liknande. Det lät så mycket att man instinktivt ville ducka, säger Emelie Lundin.

Också över Valbo och Sandviken skymtades de lågt flygande planen. En kvinna var ute på promenad med sin hund i ett bostadsområde i Valbo när de svarta planen åkte förbi.

Hon blir förvånad när Försvaret nekade till uppgifterna.
– Vad säger du? Är de tokiga? Jag är stensäker på vad jag såg, säger vittnet till Arbetarbladet.

Det var inte förrän senare vid 15-tiden som Försvaret ändrade sina tidigare uppgifter om att några plan skulle ha flugit över Gävle. Den pressansvarige hade glömt att kolla norrgående plan.

Varken Luftfartsverket, Polisen eller Gävle flygplats kände till att planen flugit över området. Tydligen ska F21 i Luleå varit den enhet som passerade över Gävle på fredagen.
– Fyra Jas 39 Gripen flög hem efter avslutad övning i Nederländerna. De flög i formation längs kusten och gjorde en navigeringsövning på vägen hem, säger Louise Levin, informationschef vid F21.

Planen färdades på 3 000 fots höjd i en hastighet av 500 kilometer i timmen uppger Försvaret. Alltså inte så lågt som 300 meter som vittnen uppgivit till Arbetarbladet.
– Det var ingen låg höjd, piloterna höll sig inom anvisad höjd. Så det rörde sig verkligen inte om något hemlighetsmakeri.

Varför kände inte myndigheter som Luftfartsverket till den här övningen?
– Det kan jag inte svara på. De var informerade sedan länge, säger Louise Levin.