Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvinner lokalkännedom med sammanslagningen av miljökontor?

/

Annons

I och med sammanslagningen av våra miljökontor i kommunerna Hofors, Sandviken och Ockelbo har tio personer från Hofors med lokalkännedom försvunnit till Sandvikenskontoret.

Hur blir det om en miljöfråga dyker upp i Hofors kommun? Blir det en "Hen" som har lokalkännedom eller kommer det en från en annan ort som är totalt okunnig om våra förhållanden i vår kommun?

Det finns lagstagade regler för miljöfrågorna, men okej, jag tror att de anställda inom vår kommun var lika duktiga som de anställda från de andra kommunerna.

Var ute på en cykeltur genom i stort sett halva Hofors, och hur det ser ut på vissa tomter, vissa vägar, då menar jag häckar som sticker ut minst en meter i körbanan och höjden på häckarna i korsningarna. Det är beklämmande att se detta förfall på vissa tomter och jag tycker nog att miljökontorets personal borde rondera och vara ute och kolla hur det ser ut i vårt annars så fina samhälle.

Hoppas att ni på miljökontoret i Sandviken tar till er detta.

Christer Lundqvist

Hofors

SVAR DIREKT:

Arbetsuppgifterna inom miljö- och byggområdet är många och i vissa fall svåra och komplexa, och det är därför tidskrävande för mindre kommuner att få en kunnig och effektiv organisation. Orsaken till det är att arbetet inom miljö- och byggområdet ställer höga krav på lång rad administrativa uppgifter, såsom behovsutredningar, tillsynsplanering, uppdatera hemsidor, blanketter och rutiner. Det är något som tar lika lång tid för en liten kommun som för en stor kommun. 

Att via en sammanslagning möjliggöra för enskilda handläggare att specialisera sig är ytterligare en förutsättning för att kunna bedriva en effektiv verksamhet.

Genom denna sammanslagning når vi storkommunens fördelar med bland annat ökad flexibilitet, högre kvalitet, minskad sårbarhet, effektivare handläggning samt en ökad tillgänglighet och service för våra medborgare. Vad gäller lokalkännedomen så kommer alla som arbetar på Västra Gästriklands samhällbyggnadsförvaltning att kunna utföra arbetsuppgifter i alla tre kommuner, annars missar vi flera av de viktiga vinster som samverkan ger.

Att handläggarna kan tillräckligt om omgivningarna är en självklarhet oavsett om tillsynen bedrivs i Gysinge, Åmot eller Torsåker.

Tillsyn av ovårdade tomter bedrivs av handläggare inom Plan- och byggenheten utifrån Plan- och bygglagen. Vi har ett stort geografiskt område att bedriva tillsyn i och därför är det viktigt för oss att få in information och synpunkter från våra medborgare i syfte att tillsammans förbättra och utveckla våra kommuner.

Maria Wikström,

samhällsbyggnadschef, Västra Gästriklands samhälls­byggnads­förvaltning

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons