Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortfarande farligt

Tidigare olycksdrabbade förskolan Grodan i Järbo har spärrat av en del av lekplatsen efter en inspektion tidigare i veckan.

Fallhöjden från klätterställningen bedömdes som farlig för de minsta barnen.

– Säkerheten är jätteviktig, säger förskolechefen Mia-Lena Holmström.

Det var på familje- kooperativa förskolan Grodan som det inträffade en dödsolycka för drygt ett år sedan. Treårige Martin ströps av hakbandet på sin hjälm när han klättrade i ett träd och blev hängande utan att det omedelbart upptäcktes av någon i personalen.

Trädet som Martin klättrade i sågades ned direkt efter olyckan. Men nu visar det sig att utemiljön ändå varit farlig för de minsta barnen.

När Kommunals regionala skyddsombud Kjell Andersmats gjorde en inspektion häromdagen tog han beslut om att en del av lekplatsen ska vara avstängd. Fallhöjden från klätterställningen ansågs inte vara anpassad efter de minsta barnen på förskolan.

För att inga barn ska kunna använda klätterställningen är den nu avspärrad med plastband.

Förskolans ledning har inga invändningar mot Kommunals åtgärd.

– Det var jag själv som tog initiativ till inspektionen. Jag är ny på den här tjänsten och ville kolla av den yttre miljön för att få veta vad som gäller när det blev en form av nystart, säger förskolechefen Mia-Lena Holmström.

Någon koppling mellan dödsolyckan och den åtgärd som nu vidtagits finns det inte, enligt henne.

– Nej, det handlar om att säkerheten är viktig. Det ska inte få hända barnen någonting.

Det blir nu en diskussion mellan bygdegårdsföreningen, som äger fastigheten, och Grodan om hur lekplatsen ska kunna göras säkrare.

– Vi får försöka hitta andra inspirerande alternativ tills den här frågan är löst. Som tur är har vi skog nära inpå oss, säger Mia-Lena Holmström.