Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortfarande litet utbud av färdig ekomat

Det är svårt att hitta miljövänlig snabbmat. Utbudet av ekologisk och
K
rav
-
märkt färdigmat växer men är mycket begränsat, så när som på barnmat.

Arbetarbladet har letat ekologisk och Krav-märkt färdigmat i tre matbutiker i Gävle. Resultatet blev nedslående. Av drygt 270 färdigrätter fanns endast fyra Krav-märkta och två ekologiska. Trots ett utbud på cirka 130 färdigrätter hade Hemköp i Sörby inte en enda ekologisk eller Krav-märkt rätt.

– Jag hör inte kunderna fråga efter det, men jag tror att om leverantörerna skulle presentera ett utbud skulle vi säkert ha det, säger Eva-Marie Olsson, butikschef på Hemköp.

Ica Sohlbergs har två Kravmärkta rätter i sitt sortiment men hade endast de Kravmärkta pannkakorna från Laggen hemma vid Arbetarbladets besök. De kylda dinkelhjärparna med bulgur från Souperb var slut.

På Konsum Nian fanns cirka 100 färdigrätter. I frysdisken fanns två ekorätter från Familjens Dafgård och i kyldisken Krav-pannkakor från Laggen och Änglamark, som även hade Krav-märkt vegetarisk ärtsoppa och risgrynsgröt.

Enligt Daniel Antonsson, affärschef på Konsum Nian, är ekologiska varor en viktig profil för butiken.

– Snabbmaten växer ju hela tiden, men det ekologiska utbudet har inte kommit så långt. Efterfrågan finns där, men leverantörerna hänger inte riktigt med. I Stockholm finns det mer, och då brukar det komma hit, säger han.

I storstäderna växer utbudet av ekologisk färdigmat sakta men säkert. Just nu finns sju företag med cirka 40 produkter listade hos Krav. Större delen är pannkakor och grönsakssoppor.

Det Stockholmsbaserade företaget Souperb började med färsk färdigmat för åtta år sedan. I februari i år lanserade de Krav-märkta rätter, men nöjer sig med tre av 14 rätter.

– Priserna på de ekologiska varorna är för höga och marginalerna är så små i den här branschen. Med färsk färdigmat är det små serier hela tiden eftersom den har en hållbarhet på två veckor så måste vi skicka maten dagen efter tillverkning. Med små volymer blir transportkostnaderna höga, säger Mattias Johansson, vd för Souperb.

Therese Metz, från Naturskyddsföreningen i Gävle, vill bidra till en ökad miljömedvetenhet när det gäller mat.

– Tyvärr hänger det på oss att ställa krav på schysst färdigmat, för det finns ekologisk färdigmat, säger hon.

Alla tre butiker som Arbetarbladet besökte hade ett relativt stort utbud av Krav-märkt barnmat, som ju också är färdigmat. Alla tre stora barnmatstillverkare har ekologiska och Kravmärkta produkter. Danska Hipp är störst på det området och svenska Semper har betydligt fler än Nestlé.