Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortfarande många Tierpsbor olistade

Fortfarande är många personer i Tierp inte listade hos en husläkare. Något som kan ställa till med finansieringsproblem när nya regler nu börjar gälla.


– Vi skulle behöva lista 500 till för att få det att gå ihop, säger Annika Gudmundsson, chef för vårdcentralen i Tierp.

Som Arbetarbladet tidigare har berättat gäller från och med årsskiftet nya regler för ersättningen till länets vårdcentraler. Ersättningen utgår nu efter antalet listade patienter. För Tierps del innebär det att man kan gå miste om flera miljoner kronor.

Landstinget har vetat om problemet och har under hösten arbetat aktivt för att få bukt med det. I november hade antalet olistade personer minskat till 2 100 personer och landstinget jobbar vidare för att den siffran ska sjunka ytterligare. Brev har skickats ut där personer uppmanas att lista sig.

– I dagsläget har jag inte exakt koll men jag tror att vi har listat ett par hundra till sedan november. Det tickar in kontinuerligt. Vi har gått ut med brev och där har vi fått en bra respons. Men vi har inte hunnit skicka ut det till alla än, säger Annika Gudmundsson.

Det osäkra läget har lett till att budgeten för 2009 inte har kunnat fastställas och inom en månad hoppas Gudmundsson att man har bättre koll på läget.

– Utgifterna har vi koll på men vi vet ju inte hur mycket intäkter vi får. Det är viktigt att de som söker vård är listade.

– Det kan jag inte riktigt svara på i dagsläget.

Annika Gudmundsson uppskattar att det skulle behövas ytterligare 500 listningar för att få ekonomin att gå ihop. Uppmaningsbreven kommer fortsätta att gå ut och Gudmundsson hoppas att det ska ge önskat resultat.

– Det behövs fler men det är inte det värsta tänkbara läget. Jag har gott hopp om att vi får ihop det, säger hon.